U bent hier

Herziene NHG-Standaard Acute keelpijn en bijbehorende voorlichting

29 juli, 2015

In deze herziening van de standaard is de indicatie voor een tiendaagse smalspectrumpenicillinekuur bij specifieke groepen vervallen. De eerste keuze van het antibioticum bij een peritonsillair infiltraat is nu amoxicilline/clavulaanzuur. Tot slot heeft de diagnostiek van epiglottis een prominentere plaats gekregen.

De belangrijkste kernboodschappen uit de Standaard zijn:

  • Keelontsteking geneest over het algemeen spontaan binnen 7 – 10 dagen; meestal volstaat het geven van voorlichting en adequate pijnstilling.
  • Aanvullend onderzoek op streptokokken uit groep A wordt afgeraden, evenals CRP-bepaling.
  • Antibiotica zijn alleen geïndiceerd bij patiënten met faryngotonsillitis als zij ernstig ziek zijn en kan worden overwogen bij een verhoogd risico op complicaties. Eerste keus is dan een smalspectrumpenicilline.

Kennislacunes

De kennislacunes van de standaard Acute keelpijn zijn hier te vinden, samen met het lopend huisartsgeneeskundig onderzoek dat gerelateerd is aan het onderwerp van deze standaard.

Voorlichtingsteksten op Thuisarts.nl

Alle bijbehorende voorlichtingsteksten op Thuisarts.nl zijn aangepast en uitgebreid:

Keelpijn

Roodvonk

Pfeiffer

Nieuwe keuzehulp op Thuisarts.nl

De keuzehulp ‘Keeloperatie bij kinderen met keelontsteking?’ helpt ouders bij de keuze of ze wel of niet de keelamandelen bij hun kind laten knippen. De verschillen tussen afwachten en amandelen knippen staan praktisch op een rij en ouders kunnen zelf aangeven wat ze belangrijk vinden.

E-learning voor de huisarts

Het digitale Programma voor Individuele Nascholing (PIN) ‘KNO en antibiotica’ behandelt de de herziene versies van de standaarden Acute keelpijn, Acute rhinosinusitis en Otitis media acuta. PIN-abonnees hebben automatisch toegang en niet-abonnees betalen € 47,-.

Regionale scholing

Heeft u behoefte in uw regio aan een groepsgewijze cursus over Acute keelpijn? Neem dan contact op met NHG-Scholing. In overleg ontwikkelen wij zo’n cursus.

FTO-module

Over het onderwerp acute keelpijn is ook een FTO-module Antibiotica bij luchtweginfecties beschikbaar.