U bent hier

Herziene Behandelrichtlijn Wratten: MCA niet meer aanbevolen

14 november, 2016

De herziene NHG-Behandelrichtlijn (voorheen Farmacotherapeutische richtlijn) Wratten is herzien. Belangrijkste wijziging is dat de behandeling met monochloorazijnzuur (MCA) niet meer wordt aanbevolen in verband met veiligheidsaspecten.

In de herziene behandelrichtlijn Wratten wordt behandeling met monochloorazijnzuur (MCA) niet aangeraden, omdat toepassing ervan veiligheidsrisico’s voor patiënten, huisarts en schoonmaakpersoneel met zich meebrengt. MCA is lokaal (en bij behandeling van grotere oppervlakken ook systemisch) zeer toxisch. Er is casuïstiek beschreven van derdegraads brandwonden en necrose na behandeling van voet- en handwratten met MCA.

Afweging

Een voordeel van MCA is dat het minder bijwerkingen veroorzaakt dan cryotherapie (minder pijn) en salicylzuur (dagelijks aanbrengen zalf niet nodig, geen huidirritatie). Echter, dit voordeel weegt bij de behandeling van een onschuldige aandoening met een gunstig natuurlijk beloop zoals wratten niet op tegen het veiligheidsrisico. Wij realiseren ons dat dit in tegenspraak is met een eerder advies om voetwratten te behandelen met MCA. Zorgvuldige weging van de literatuur heeft geleid tot dit herziene standpunt. De effectiviteit van MCA is overigens vergelijkbaar met andere behandelingen voor wratten.

Bij de beoordeling van het bewijs is er, naast effectiviteit en veiligheid, ook gekeken naar de bijwerkingen, het gebruiksgemak en de kosten, zoals gebruikelijk bij het opstellen van NHG-richtlijnen.

Ook TCA niet aanbevolen

Ook trichloorazijnzuur (TCA) wordt niet aanbevolen, omdat dit verondersteld wordt nog toxischer te zijn dan MCA en er geen enkel onderzoek is gepubliceerd naar de effectiviteit en veiligheid van TCA bij de behandeling van wratten.

Kernboodschappen

De belangrijkste kernboodschappen uit de behandelrichtlijn zijn:

  • Wratten zijn onschuldig en genezen meestal spontaan zonder littekenvorming.
  • Behandel alleen wratten die aanzienlijke hinder geven. 
  • Maak samen met de patiënt (en zijn/haar ouders) een keuze tussen behandeling met salicylzuurzalf, cryotherapie of een combinatie van beide.

Zie de volledige richtlijn.

Thuisarts.nl-teksten

De Thuisarts.nl-teksten over wratten zijn aangepast:

Meer informatie

Nieuwsbericht: De nieuwe NHG-Behandelrichtlijnen