U bent hier

Herhaling campagne Thuisarts.nl ook bij psychische klachten

10 maart, 2021

Vier op de tien Nederlanders krijgt ooit in zijn of haar leven te maken met een psychische aandoening. Betrouwbare informatie over goede zorg bij psychische klachten is belangrijk. Akwa GGZ krijgt regelmatig signalen in deze tijd dat het aantal mensen met een psychische aandoening stijgt en geeft daarom een doorstart aan de campagne van eind 2020, met als doel informatie op Thuisarts.nl over psychische klachten onder de aandacht te brengen.

Voor lichamelijke klachten vinden patiënten hun weg naar Thuisarts.nl al, maar voor psychische klachten is dit minder. Om patiënten met psychische klachten ook de weg naar Thuisarts.nl te laten vinden, kunnen praktijken gratis posters en flyers bestellen waarin patiënten met psychische klachten vertellen over hun ervaring met Thuisarts.nl. In 2020 zijn op ruim 1.400 plekken posters opgehangen in huisartspraktijken en ggz-instellingen.

Samen beslissen over goede zorg

Onder begeleiding van Akwa GGZ heeft de geestelijke gezondheidszorg kwaliteitsstandaarden ontwikkeld voor psychische klachten. Voor elke psychische klacht hebben patiënten, naasten en zorgverleners samen beschreven wat zij goede zorg vinden. De patiëntinformatie uit deze standaarden staat op Thuisarts.nl. Patiënten kunnen er terecht als ze meer willen weten over hun angsten, somberheid, stemmen die ze horen of andere psychische klachten. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat de stoornis is, welke klachten erbij horen, wat je zelf kunt doen en er staat informatie over behandelmogelijkheden. Ook naasten kunnen er terecht voor informatie over hoe zij om kunnen gaan met iemand die psychische klachten heeft.

Kijk voor de verhalen van patiënten en de mogelijkheden om mee te doen op: www.akwaggz.nl/thuisarts. De informatie op Thuisarts.nl over psychische aandoeningen en de verhalen in deze campagne zijn in samenwerking met MIND tot stand gekomen. Meer informatie over MIND is te vinden op www.wijzijnmind.nl.