U bent hier

Campagne geeft tips over hoe samen te beslissen

6 september, 2021

Vandaag start de grootste campagne over Samen Beslissen ooit. De campagne stimuleert een openhartig gesprek tussen zorgverlener en zorggebruiker. De campagne is gelanceerd vanuit patiëntenorganisaties en brancheorganisaties uit de medisch-specialistische zorg, de huisartsenzorg, de paramedische zorg en de wijkverpleging. Ook het NHG werkt mee. De campagne loopt 16 maanden.

Een goed gesprek tussen zorgverlener en patiënt is een open en persoonlijk gesprek waarin besproken wordt wat écht belangrijk is voor een patiënt. Maar dat is niet gemakkelijk. Patiënten hebben moeite met het onder woorden brengen van wensen. En soms zit het gevoel in de weg dat ze de zorgverlener niet goed genoeg kennen.  

Patienten vinden Samen Beslissen belangrijk

Dat blijkt ook uit het Samen Beslissen-onderzoek (2020) van Kantar Public in opdracht van het ministerie van VWS. Minstens een kwart van alle patiënten vindt Samen Beslissen lastig. Vaak zijn dit mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Maar dat wil niet zeggen dat ze Samen Beslissen niet belangrijk vinden.

Zorgverleners overschatten de mate waarin zij samen beslissen

Het Samen Beslissen-onderzoek geeft ook aan dat zorgverleners Samen Beslissen rooskleuriger inschatten dan patiënten en cliënten het ervaren. Ongeveer 46 procent van de zorgverleners zegt dat zij met de patiënt de beslissing nementerwijl 37 procent van de patiënten dit daadwerkelijk zo ervaart.

Ruim tweederde van de zorgverleners kan zich nog verbeteren in het Samen-Beslisgedrag, concludeert Kantar Public. Daarom richt de campagne zich ook op zorgverleners.

Het NHG tekende vandaag de Gezamenlijke Beslissing. Dit is de aftrap van een 16 maanden durende campagne die iedereen in de zorg stimuleert tot meer samen beslissen.  

NHG helpt patiënten en huisartsen bij Samen Beslissen

Het NHG ontwikkelt steeds meer producten met als doel patiënten te informeren over de voor- en nadelen van verschillende behandelopties. Deze informatie kunnen patiënten zowel vooraf als tijdens het consult gebruiken om tot een goede keuze te komen. 

Op Thuisarts.nl vindt u een groeiend aantal keuzetabellen en interactieve keuzehulpen die patiënten helpen bij een consult en het maken van een keuze. Naast algemene informatie over Samen Beslissen met de arts is er op Thuisarts.nl ook keuze-informatie te vinden onder de ziektes en klachten zelf. Bij veel ziektes en klachten is de paragraaf te vinden ‘Ik kies een behandeling bij …” en Ik denk na over … Bekijk enkele voorbeelden op onze pagina Samen Beslissen.

Doe mee! 

Doet u mee aan de campagne Samen BeslissenOp de website www.begineengoedgesprek.nl vindt informatie, tips en een toolkit met campagnematerialen over hoe samen te beslissen. U vindt daar onder andere wachtkamervideo'ssocial media postsfolders en blocnotes.

Media-aandacht  

De campagne is te zien en te horen op radio en TV, in printadvertenties, online, op sociale media en buitenreclame. Daarnaast ook in een veelvoud aan vakmedia voor zorgverleners, waaronder in de Huisarts & Wetenschap van september. En op tal van plekken waar zorg en ondersteuning plaatsvindt, zoals ziekenhuizen, behandelcentra en huisartsenpraktijken.