U bent hier

COVID-19-vaccinatie (Update)

23 december, 2020

Al enige tijd werken NHG, LHV, RIVM, DVP en SNPG in overleg met het ministerie van VWS aan het mogelijk maken van de COVID-19-vaccinatie. Nog niet alles is duidelijk en we zijn samen met de LHV volop bezig met allerlei zaken die u straks nodig heeft om dit in goede banen te leiden. In dit bericht informeren wij u daarom over wat u van ons kunt verwachten om u zo goed mogelijk voor te bereiden op wat er komen gaat.

Voorbereidingen: HIS-selectie, praktijkhandleiding en meer

Samen met de HIS-leveranciers worden de nodige voorbereidingen getroffen om de selectie van de doelgroep mogelijk te maken vanaf de eerste week januari.

In de eerste week van januari publiceren wij de NHG-Praktijkhandleiding COVID-19-vaccinatie. Hierin staat alle informatie die op dat moment bekend is over het organiseren van de vaccinaties vanuit uw praktijk en krijgt u de handvatten om deze uitdagende taak uit te kunnen voeren. Deze handleiding zal telkens, zodra er nieuwe informatie is, worden aangevuld.

De bestelapplicatie van het SNPG is naar verwachting medio januari 2021 gereed voor de eerste bestellingen. Inmiddels heeft u kunnen zien dat het SNPG voortaan werkt met een 2-factor-authenticatie.

Alles is uiteraard afhankelijk van de goedkeuring en levermogelijkheden van de vaccins. De verwachting is dat we starten met het vaccineren van een kleinere groep van oudere en meest kwetsbare patiënten.

Er is ook patiënteninformatie over de corona-vaccinatie in ontwikkeling op Thuisarts.nl.

Over de vaccins

Het vaccin van Pfizer/BioNTech dat als eerste beschikbaar komt in Nederland is vooral geschikt voor vaccinatie op centrale locaties zoals de GGD-vaccinatiestraten. Deze zijn namelijk verpakt per 995 vaccins, ze moeten op -80 graden Celsius bewaard worden en zijn na ontdooiing 5 dagen houdbaar bij 2-8 graden. De vaccins waarvan ook goedkeuring wordt verwacht (Moderna en AstraZenica) zijn beter geschikt voor vaccinatie vanuit de huisartspraktijk. Deze zijn langer houdbaar bij een temperatuur van 2 tot 8 graden en waarschijnlijk in kleinere eenheden verpakt.

Lees ook de berichtgeving van de LHV over dit onderwerp.

We begrijpen dat er veel vragen zijn over de contra-indicaties voor COVID-19 vaccinatie, bv bij zwangerschap of bij een kinderwens. We verwachten dat in de eerste maanden van 2021 twee soorten COVID-19-vaccins gebruikt zullen gaan worden: het RNA ribonucleic acid-vaccin (Pfizer en Moderna) en het vector-vaccin (AstraZeneca). Momenteel wachten wij de adviezen van het CBG en RIVM af omtrent de contra-indicaties. Zodra wij meer informatie hebben, stellen we u direct op de hoogte.