U bent hier

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vanaf 1 juli weer van start

30 juni, 2020

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is van half maart tot eind juni tijdelijk stopgezet vanwege de uitbraak van het coronavirus. Vanaf 1 juli start het bevolkingsonderzoek weer op.

Vrouwen die een uitnodiging of een zelfafnameset in huis hebben, kunnen weer deelnemen aan het bevolkingsonderzoek. Vrouwen die wachten op een uitnodiging, krijgen deze automatisch toegestuurd. Dit kan ongeveer tot maximaal vijf maanden na de geboortemaand zijn. Bij de herstart ontvangen namelijk als eerste de vrouwen die vanaf 16 maart niet meer konden deelnemen een uitnodiging.

In samenwerking met RIVM, NHG, LHV, NVOG en de labs doen de screeningsorganisaties hun best om de achterstand zo snel mogelijk in te halen.

Uitstrijkjes

Vanaf 1 juli kunt u dus weer vrouwen in de praktijk verwachten voor een uitstrijkje. Is het in uw praktijk nog niet meteen mogelijk om uitstrijkjes voor het bevolkingsonderzoek te maken? Dan adviseren we u alvast een afspraak met de vrouw in te plannen voor over enkele weken, zodat deelname dan weer mogelijk wordt.

Meer informatie