U bent hier

Behandelrichtlijn Gordelroos aangepast: vaccinatie op eigen verzoek

17 december, 2020

Sinds juni 2020 is een nieuw recombinant zostervaccin (RZV) beschikbaar in Nederland tegen gordelroos, Shingrix®. Het advies van de Gezondheidsraad is om alleen over te gaan tot grootschalige vaccinatie als de prijs omlaag gaat. Op dit moment is het vaccin nog niet kosteneffectief. Naar aanleiding van het verschijnen van het nieuwe vaccin is de NHG-Behandelrichtlijn Gordelroos aangepast. Bespreek in het geval uw patiënten naar RZV vragen eerst de overwegingen bij de keuze voor wel of geen vaccinatie.

De belangrijkste reden om te vaccineren is het voorkomen van postherpetische neuralgie. De complicatie komt weinig voor maar brengt een grote ziektelast met zich mee. Vaccinatie rondom de leeftijd van 60 jaar is waarschijnlijk het doelmatigst. De vaccinatie bestaat uit twee doses, met een tussentijd van 2 tot 6 maanden. De patiënt moet de vaccinaties zelf betalen (in totaal circa 350 euro).

Werkzaamheid en veiligheid RZV

In tegenstelling tot het al langer beschikbare levend verzwakt zostervaccin (LZV), Zostavax®, heeft RZV een hoge werkzaamheid en langere werkingsduur. Vaccinatie op de leeftijd van 60 jaar verlaagt het risico op het krijgen van gordelroos van 3,4% naar 0,2% en het risico op postherpetische neuralgie (bij alle gevaccineerden) van 0,4% naar 0,04% gedurende 4 jaar. Het is waarschijnlijk ook effectief bij patiënten die eerder gordelroos hebben gehad.

Het vaccin is veilig, wel komen er veel kortdurende bijwerkingen voor zoals pijn op de injectieplaats en spierpijn. Deze bijwerkingen duren maximaal 3 dagen. Het RZV is ook veilig voor mensen met een verminderde immuniteit, het is nog onduidelijk of het even effectief is.

Thuisarts.nl

Op Thuisarts.nl is uitgebreide patiëntinformatie beschikbaar over gordelroos. Hier is een situatie toegevoegd: Ik denk erover een prik te halen tegen gordelroos.

Meer informatie