U bent hier

Basismaatregelen en PBM voor patiënten en zorgverleners

5 november, 2021

Sinds 6 november is het landelijk beleid om weer een mondneusmasker te dragen in publieke binnenruimtes. Gezien de oplopende incidentiecijfers van COVID-19 en de nieuwe landelijke maatregelen, zetten we hieronder de adviezen voor de huisartsenpraktijk en huisartsenpost voor u op een rijtje.

NHG, LHV en InEen adviseren bij de huidige hoge prevalentie en in lijn met het landelijk beleid dat patiënten preventief (niet-medische) mondneusmaskers dragen bij bezoek aan de huisartsenpraktijk en huisartsenpost.  

We adviseren zorgverleners bij patiënten zonder vermoeden van COVID-19 preventief een chirurgisch mondneusmasker te dragen in elk geval bij patiëntencontacten en bij verplaatsingen door de praktijk. De adviezen over het PBM-gebruik bij patiënten met een vermoeden van COVID-19 zijn ongewijzigd.

Basismaatregelen

De basismaatregelen blijven onverminderd belangrijk. In de zorg wordt de volgende basisset algemene preventieve maatregelen gehanteerd:

  • 1,5 m afstand houden, als het werk dat toelaat
  • goede hand-, hoest- en snuithygiëne
  • triage op klachten van patiënten
  • goede ventilatie
  • zorgmedewerkers blijven thuis bij klachten passend bij COVID-19, worden getest en komen niet (zonder PBM) werken (zie voor meer informatie ‘Inzet en testbeleid zorgmedewerkers’).

Mondneusmaskergebruik door patiënten

  • Patiënten zonder vermoeden van COVID-19 dragen preventief(niet-medische) mondneusmaskers bij bezoek aan de huisartsenpraktijk. Zie voor eerdere adviezen het nieuwsbericht van 14 juli ‘Preventief gebruik van mondneusmaskers’
  • Voor patiënten met bewezen COVID-19, met verdenking op COVID-19 of wanneer er redenen zijn voor thuisquarantaine blijft een chirurgisch mondneusmasker bij betreden huisartsenpraktijk geadviseerd.

PBM-gebruik door zorgverleners  

  • Gebruik bij patiënten zonder vermoeden van COVID-19 preventief mondneusbescherming in elk geval tijdens het spreekuur en bij verplaatsingen door de praktijk.
  • Het gebruik van PBM bij patiënten met (vermoeden van) COVID-19 staat beschreven en in het NHG-dossier Coronavirus. Zie voor aanvullende informatie ook het nieuwsbericht van 21 september ‘1,5 meter afstand en patiëntenstromen’.