U bent hier

Advies DOAC’s in geactualiseerde NHG-Standaarden Atriumfibrilleren en Diepe veneuze trombose

4 september, 2017

De NHG-Standaarden Atriumfibrilleren en Diepe veneuze trombose en longembolie zijn geactualiseerd. In navolging van het NHG- standpunt Anticoagulantia (2016) zijn aanbevelingen opgenomen om in samenspraak met de patiënt een keuze te maken tussen behandeling met een cumarinederivaat of een DOAC.

Directe Orale AntiCoagulantia (DOAC’s) zijn een gelijkwaardig alternatief voor cumarinederivaten voor veel patiënten met atriumfibrilleren of diepe veneuze trombose. Cumarinederivaten en DOAC’s kunnen voortaan als gelijkwaardig worden beschouwd. Bij patiënten met een verminderde nierfunctie en bij ouderen is echter terughoudendheid geboden vanwege de kans op maag- en darmbloedingen. De huisarts bepaalt samen met de patiënt welk antistollingsmiddel het meest geschikt is. Als patiënten tevreden zijn met de bestaande behandeling, wordt het overzetten van cumarinederivaten naar DOAC’s niet aanbevolen.

Nieuwe en aangepaste Thuisartsteksten en -film

In de patiënteninformatie op Thuisarts over Atriumfibrilleren, Trombosebeen en Longembolie zijn deze nieuwe adviezen verwerkt. Ook is er een nieuwe Thuisartsfilm gemaakt over bloedverdunners bij atriumfibrilleren.

Meer informatie

Nieuwsbericht DOAC’s en cumarinederivaten gelijkwaardig (31 augustus 2016)
Standaard Atriumfibrilleren
Standaard Diepe veneuze trombose en longembolie