U bent hier

Per 1 juli wettelijk recht op elektronische inzage

30 juni, 2020

Op 1 juli heeft de patiënt recht op elektronische inzage in het dossier dat elke zorgverlener van hen bijhoudt. Ook u als huisarts bent verplicht om (kosteloos) elektronische inzage en een elektronisch afschrift van het medisch dossier te geven aan patiënten die daar om vragen. De inzage in het eigen dossier is niet nieuw, het nieuwe is dat dit nu ook elektronisch mogelijk moet zijn. Hoe geeft u elektronische inzage, en hoe verhoudt dit zich met het programma OPEN?

Elektronische inzage

U kunt elektronische inzage geven door:

  • Een digitaal afschrift te maken en deze aan de patiënt te geven. Met het project OPEN is geregeld dat alle HIS-leveranciers de mogelijkheid hebben ingebouwd om vanuit het HIS een digitale uitdraai van elk patiëntendossier te maken, in de vorm van een pdf. Zo kan elke huisartsenpraktijk aan de nieuwe wettelijke verplichting voldoen.
  • Online inzage aan te bieden, waardoor de patiënt de gegevens direct kan inzien. In dat geval hoeft de patiënt niet bij u om een digitaal afschrift te vragen, maar kan de patiënt zelf op elk gewenst moment zijn/haar actuele gegevens raadplegen. Met het OPEN-project zorgen we dat die online inzage mogelijk wordt bij elke huisartsenpraktijk die mee doet. Meer weten over OPEN en over wat online inzage voor patiënten en huisartsen betekent? Kijk dan op open-eerstelijn.nl.