U bent hier

NHGDoc - Beslisondersteuning in het HIS, gebaseerd op NHG-Standaarden

NHGDoc is een digitaal beslisondersteunend programma in het Huisartsen Informatie Systeem (HIS). Het geeft patiëntspecifieke alerts tijdens het consult over diagnostiek, beleid en medicatie.

Wat biedt NHGDoc?

NHGDoc is een digitaal beslisondersteunend systeem in het HIS dat u ondersteunt in de dagelijkse praktijkvoering.

Het systeem vergelijkt informatie in het patiëntdossier met de aanbevelingen in de NHG-Standaarden en geeft op basis hiervan patiëntspecifieke alerts en informatie op het gebied van diagnostiek, beleid en medicatie. Met NHGDoc heeft u hiermee altijd toegang tot richtlijnadviezen op maat die het mogelijk maken sneller een gewogen beslissing te nemen, blinde vlekken op te sporen en fouten te voorkomen. NHGDoc biedt inmiddels beslisondersteuning voor 14 verschillende domeinen waaronder:

Astma, atriumfibrilleren, chronische nierschade, COPD, diabetes mellitus type 2, fractuurpreventie, hartfalen, hepatitis, Kindcheck, bijwerkingen, maagbescherming, polyfarmacie, schildklier en werk.

Voor meer informatie over NHGDoc, welke alerts u kunt verwachten per ziektedomein en voorbeeldalerts, ga naar www.nhgdoc.nl.

NHGDoc in het HIS

De volgende HIS-en kunnen een aansluiting op NHGDoc verzorgen:

  • MicroHIS X
  • CGM Huisarts
  • OmniHIS
  • Promedico-ASP
  • TetraHIS
  • Zorgdossier

Zoals gebruikelijk bij extra modules in het HIS, bepaalt elk HIS zelf hoe de klant hierover kan beschikken. In het geval van NHGDoc kan dit geregeld zijn via de aanschaf van een los abonnement (Zorgdossier, OmniHis, TetraHIS en GCM Huisarts) of via een collectieve aansluiting (MicroHIS X en Promedico-ASP).

Op dit moment heeft circa 65% van de Nederlandse huisartsen de mogelijkheid om NHGDoc te gebruiken.

Wat zeggen huisartsen over NHGDoc?

Hans Smit, huisarts in Ermelo: “Ik vind het een fantastisch product, natuurlijk krijg ik ook wel eens alerts waarvan ik denk: ja ja, dat weet ik wel, maar ik vind het toch een prettig gevoel dat ik erop geattendeerd word als ik iets over het hoofd zie.”

Paul Heuberger, huisarts in Amersfoort: “Ik dacht aanvankelijk vaak bij het verschijnen van een alert: nu even niet! De laatste tijd denk ik steeds vaker; toch maar even kijken. En ik moet toegeven dat de alerts bijna altijd terecht zijn.”

Aldert van der Vinne, huisarts in Hoofddorp: “Sluit je aan als arts aan bij NHGDoc, ook als je het gevoel hebt dat je het druk hebt. Want NHGDoc bespaart je bij complexe patiënten veel naslagwerk.”

Marjoleine Vroom, diabetesverpleegkundige in Nieuwegein: "Ik werk veel met NHGDoc en ben erg enthousiast. NHGDoc kun je heel goed gebruiken als ondersteuning, waarbij zelf blijven nadenken en bepalen wat het beste past bij de betreffende patiënt het allerbelangrijkste blijft. En het is een aanvulling om te checken of je niet iets over het hoofd hebt gezien."

Waar is aanvullende informatie over NHGDoc te vinden?