U bent hier

Het NHG-Formularium gebruiken

Het NHG-Formularium is beschikbaar in je HIS, als app of via formularium.nhg.org.

1. NHG-Formularium in Huisartsinformatiesysteem (HIS) 

Het NHG-Formularium is beschikbaar in 8 HIS-en via Prescriptor:  

  • MicroHis 
  • CGM Huisarts 
  • OmniHis Scipio 
  • Promedico VDF 
  • Promedico ASP 
  • TransHIS 
  • Zorgdossier 
  • Chipsoft 

Het NHG-Formularium is niet beschikbaar in Medicom.

Download de toelichting van Prescriptor (PDF). Hieronder ziet u een schermvoorbeeld: 

2. NHG-Formularium als app

Voor NHG-leden is het NHG-Formularium gratis beschikbaar via de NHG Rx App. De app heeft zoekfilters gericht op indicatie en  ICPC. Door het invoeren van patiëntkenmerken krijgt u gericht advies op patiëntniveau. 

TIP: NHG-leden die Prescriptor gebruiken adviseren we te registreren als Prescriptor-gebruiker. Geen Prescriptor-gebruiker? Registreer dan met uw NHG-lidnummer.  

> Download NHG Rx App via de App Store of Google Play.

 

3. NHG-Formularium op nhg.org  

Exclusief voor NHG-leden is ons formularium als consultondersteuning of naslagwerk beschikbaar via formularium.nhg.org 

Consultondersteuning 

De consultondersteuning bootst het gebruik van het NHG-Formularium na zoals dat geïntegreerd is in een HIS. U vult handmatig de patiëntgegevens en ICPC-code in. Gebruik desgewenst de ICPC-1 code-zoeker. Hierna kiest u de formulariumindicatie en het therapieschema. Zo wordt u naar een passend geneesmiddelvoorschrift geleid. Ook biedt het formularium toelichting over de indicatie, het beleid, en de aanbevolen geneesmiddelgroepen.

Naslag 

In de naslag omgeving vindt u de indicaties uit het NHG-Formularium via een inhoudsopgave geordend op orgaansysteem. Deze functie is vergelijkbaar met het vroegere zakboek Farmacotherapie voor de huisarts. De naslagfunctie stuurt niet op patiëntkenmerken maar toont u welke co-morbiditeit of leeftijd belangrijk zijn bij een therapie of voorschrift.   

U kunt zoeken naar een indicatie of therapieschema. U vindt per indicatie een korte achtergrondtekst, niet-medicamenteuze adviezen, farmacotherapeutische toelichting, en therapieschema's bestaande uit stappenplan, toelichting geneesmiddelgebruik met verwijsindicaties en tenslotte geneesmiddelvoorschriften 

Help het NHG-Formularium verbeteren 

Heeft u suggesties om het NHG-Formularium te verbeteren? Stuur uw reactie naar info@nhg.org.