U bent hier

NHGDoc - Beslisondersteuning in uw HIS

NHGDoc is een medisch beslisondersteunend systeem geïntegreerd in het Huisartsinformatiesysteem (HIS). De inhoud van NHGDoc is gebaseerd op de NHG-Standaarden en is in samenwerking met het NHG tot stand gekomen.

In NHGDoc zijn de richtlijnen vertaald naar adviezen die zijn afgestemd op de individuele patiënt. NHGDoc vergelijkt daarbij de informatie in het patiëntendossier met de aanbevelingen in de NHG-Standaarden op het gebied van dossier, beleid en medicatie. 

Is er een discrepantie tussen de aanbeveling in de richtlijn en de informatie in het dossier? Dan geeft NHGDoc, indien er sprake is van een advies met (middel)hoge prioriteit, een melding door middel van de gele NHGDoc knop. NHGDoc is hiermee een kwaliteitsinstrument in het HIS die de zorgverlener ondersteunt bij het leveren van de beste kwaliteit van zorg aan de patiënt.

8 zekerheden met NHGDoc

 1. Bespaart tijd: NHGDoc toont binnen enkele seconden richtlijnadviezen op maat voor de patiënt. Zo heeft de gebruiker snel en makkelijk toegang tot alle relevante informatie en is er meer tijd beschikbaar voor de patiënt zelf.
 2. Verbetert de zorg voor de patiënt: met NHGDoc blijft richtlijnkennis actueel. Daarnaast helpt NHGDoc blinde vlekken op te sporen en te voorkomen dat zaken over het hoofd worden gezien. NHGDoc ondersteunt hier o.a. in door adviezen met hoge prioriteit uit te lichten op de NHGDoc prioriteitenpagina. Het prioriteitsniveau van de adviezen is bepaald in samenwerking met het NHG.
 3. Snel toegang tot relevante informatie: NHGDoc biedt eenvoudig toegang tot de relevante grafieken en tabellen. De directe link naar het juiste onderdeel uit de NHG-Standaard geeft de gebruiker achtergrondinformatie over de grondslag van het advies. Daarnaast bieden overzichtelijke rapportages handige spiegelinformatie. Het laat ook in één oogopslag de top 10 van de meest afgegeven adviezen in het algemeen én per ziektedomein zien.
 4. Bijwerkingzoeker: handige zoekmachine die helpt te achterhalen of klachten van de patiënt worden veroorzaakt door medicatie die de patiënt gebruikt. 
 5. Ziektelastmeter COPD: instrument om de ziektelast van patiënten met COPD te visualiseren en patiënten helpt hun behandeldoelen te realiseren. 
 6. AutomatischeCHA2DS2-VASc-score berekening voor het bepalen van het risico op een CVA bij patiënten met atriumfibrilleren.
 7. Doseringsadviezenbij een verminderde nierfunctie: op basis van de meest recente bepaling van de eGFR ontvangt u doseringsadviezen op maat voor
  de geneesmiddelen die de patiënt gebruikt.
 8. Persoonlijke instellingen maken: zodat u alleen adviezen ontvangt over de onderwerpen die voor u relevant zijn. Maak hiervoor een (persoonlijk) NHGDoc account via het tabblad ‘Mijn NHGDoc’.
Dashboard NHGDoc
CVRM Risicotool
Bijwerkingzoeker

 

Domeinen in NHGDoc

NHGDoc biedt inmiddels beslisondersteuning voor 12 NHG-Standaarden: astma, atriumfibrilleren, chronische nierschade, COPD, CVRM, diabetes mellitus type 2, fractuurpreventie, hartfalen, hepatitis, maagbescherming, STOP-

START-NL en schildklier.

NHGDoc in het HIS

NHGDoc is beschikbaar in de volgende HIS-en: 

 • MicroHIS X
 • CGM Huisarts
 • OmniHIS
 • Promedico-ASP
 • Bricks Huisarts (voorheen TetraHIS)
 • Zorgdossier

Zoals gebruikelijk bij extra modules in het HIS, bepaalt elk HIS zelf hoe de klant hierover kan beschikken. In het geval van NHGDoc kan dit geregeld zijn via de aanschaf van een los abonnement (Zorgdossier, OmniHis, Bricks Huisarts en GCM Huisarts) of via een collectieve aansluiting (MicroHIS X en Promedico-ASP).

Wat zeggen huisartsen over NHGDoc?

Aldert van der Vinne, huisarts in Hoofddorp
“Sluit je aan als arts aan bij NHGDoc, ook als je het gevoel hebt dat je het druk hebt. Want NHGDoc bespaart je bij complexe patiënten veel naslagwerk.”

Hans Smit, huisarts in Ermelo
“Ik vind het een fantastisch product, natuurlijk krijg ik ook wel eens alerts waarvan ik denk: ja ja, dat weet ik wel, maar ik vind het toch een prettig gevoel dat ik erop geattendeerd word als ik iets over het hoofd zie.”

Marjoleine Vroom, diabetesverpleegkundige in Nieuwegein
"Ik werk veel met NHGDoc en ben erg enthousiast. NHGDoc kun je heel goed gebruiken als ondersteuning, waarbij zelf blijven nadenken en bepalen wat het beste past bij de betreffende patiënt het allerbelangrijkste blijft. En het is een aanvulling om te checken of je niet iets over het hoofd hebt gezien."

Paul Heuberger, huisarts in Amersfoort
“Ik dacht aanvankelijk vaak bij het verschijnen van een alert: nu even niet! De laatste tijd denk ik steeds vaker; toch maar even kijken. En ik moet toegeven dat de alerts bijna altijd terecht zijn.”

Meer informatie over NHGDoc 

NHGDoc is een initiatief van het NHG en ExpertDoc. Meer informatie over deze beslisondersteuning voor uw HIS vindt u op de website van NHGDoc. Voor geïnteresseerden biedt NHGDoc praktische masterclasses.