U bent hier

NHGDoc - Beslisondersteuning in het HIS, gebaseerd op NHG-Standaarden

NHGDoc is een medisch beslisondersteunend systeem geïntegreerd in het Huisartsinformatiesysteem (HIS). De inhoud van NHGDoc is gebaseerd op de NHG-Standaarden van het NHG en is tevens in samenwerking met het NHG tot stand gekomen.

Wat is NHGDoc?

In NHGDoc zijn de richtlijnen vertaald naar digitale adviezen die zijn afgestemd op de individuele patiënt. NHGDoc vergelijkt daarbij de informatie in het patiëntendossier met de aanbevelingen in de NHG-Standaarden op het gebied van dossier, beleid en medicatie. Is er een discrepantie tussen wat er in de richtlijn wordt aanbevolen en de informatie in het dossier? Dan geeft NHGDoc, indien er sprake is van een advies met (middel)hoge prioriteit, een melding door middel van de gele NHGDoc knop. NHGDoc is hiermee een kwaliteitsinstrument in het HIS die de zorgverlener ondersteunt bij het leveren van de beste kwaliteit van zorg aan de patiënt.

Voordelen NHGDoc

 • Bespaart tijd: NHGDoc toont binnen enkele seconden richtlijnadviezen op maat voor de patiënt. Zo heeft de gebruiker snel en makkelijk toegang tot alle relevante informatie en is er meer tijd beschikbaar voor de patiënt zelf.
 • Verbetert de zorg voor de patiënt: met NHGDoc blijft richtlijnkennis actueel. Daarnaast helpt NHGDoc blinde vlekken op te sporen en te voorkomen dat zaken over het hoofd worden gezien. NHGDoc ondersteunt hier o.a. in door adviezen met (middel)hoge prioriteit uit te lichten op de NHGDoc prioriteitenpagina. Het prioriteitsniveau van de adviezen is bepaald in samenwerking met het NHG.
 • Snel toegang tot relevante informatie: NHGDoc biedt eenvoudig toegang tot de relevante grafieken en tabellen. De directe link naar het juiste onderdeel uit de NHG-Standaard geeft de gebruiker achtergrondinformatie over de grondslag van het advies. Daarnaast bieden overzichtelijke rapportages handige spiegelinformatie. Het laat ook in één oogopslag de top 10 van de meest afgegeven adviezen in het algemeen én per ziektedomein zien.
 • De Bijwerkingzoeker van NHGDoc levert tijdwinst op. De Bijwerkingzoeker toont direct welke geneesmiddelen van de patiënt een specifieke bijwerking kunnen veroorzaken. Het zoeken naar bijwerkingen in de teksten van het Farmacotherapeutisch Kompas is hiermee verleden tijd. NHGDoc toont alle informatie op één plek.
 • De Ziektelastmeter COPD geeft de zorgverlener en patiënt inzicht in de belangrijkste factoren die de ziektelast van de patiënt bepalen, aan de hand van het ballonnenschema. Het ballonnenschema biedt een handig overzicht die de gebruiker samen met de patiënt kan bespreken. Een voordeel van NHGDoc: dankzij de koppeling met het HIS hoeft men zo min mogelijk zaken nog zelf in te vullen. Ook neemt NHGDoc voorgaande metingen mee wat het verloop in de ziektelast inzichtelijk maakt voor de gebruiker én de patiënt.
 • NHGDoc doorloopt binnen een seconde de meer dan honderd STOPP- en START-criteria uit de richtlijn Polyfarmacie bij Ouderen. Dit bespaart tijd en is handig in het overleg met de apotheek.

Domeinen in NHGDoc

NHGDoc biedt inmiddels beslisondersteuning voor 12 NHG-Standaarden: astma, atriumfibrilleren, chronische nierschade, COPD, CVRM, diabetes mellitus type 2, fractuurpreventie, hartfalen, hepatitis, maagbescherming, polyfarmacie en schildklier.

Overige functionaliteiten in NHGDoc: de Bijwerkingzoeker, de Ziektelastmeter COPD, Kindcheck en bijwerkingen melden bij Lareb.

Voor een voorbeeld alert van de NHG-Standaard Atriumfibrilleren: https://www.nhgdoc.nl/over-nhgdoc/nhg-standaarden/atriumfibrilleren/. 

NHGDoc in het HIS

De volgende HIS-en kunnen een aansluiting op NHGDoc verzorgen:

 • MicroHIS X
 • CGM Huisarts
 • OmniHIS
 • Promedico-ASP
 • Bricks Huisarts (voorheen TetraHIS)
 • Zorgdossier

Zoals gebruikelijk bij extra modules in het HIS, bepaalt elk HIS zelf hoe de klant hierover kan beschikken. In het geval van NHGDoc kan dit geregeld zijn via de aanschaf van een los abonnement (Zorgdossier, OmniHis, Bricks Huisarts en GCM Huisarts) of via een collectieve aansluiting (MicroHIS X en Promedico-ASP).

Op dit moment heeft circa 65% van de Nederlandse huisartsen de mogelijkheid om NHGDoc te gebruiken.

Wat zeggen huisartsen over NHGDoc?

Aldert van der Vinne, huisarts in Hoofddorp: “Sluit je aan als arts aan bij NHGDoc, ook als je het gevoel hebt dat je het druk hebt. Want NHGDoc bespaart je bij complexe patiënten veel naslagwerk.”

Hans Smit, huisarts in Ermelo: “Ik vind het een fantastisch product, natuurlijk krijg ik ook wel eens alerts waarvan ik denk: ja ja, dat weet ik wel, maar ik vind het toch een prettig gevoel dat ik erop geattendeerd word als ik iets over het hoofd zie.”

Marjoleine Vroom, diabetesverpleegkundige in Nieuwegein: "Ik werk veel met NHGDoc en ben erg enthousiast. NHGDoc kun je heel goed gebruiken als ondersteuning, waarbij zelf blijven nadenken en bepalen wat het beste past bij de betreffende patiënt het allerbelangrijkste blijft. En het is een aanvulling om te checken of je niet iets over het hoofd hebt gezien."

Paul Heuberger, huisarts in Amersfoort: “Ik dacht aanvankelijk vaak bij het verschijnen van een alert: nu even niet! De laatste tijd denk ik steeds vaker; toch maar even kijken. En ik moet toegeven dat de alerts bijna altijd terecht zijn.”

Waar is aanvullende informatie over NHGDoc te vinden?