U bent hier

Balint

Balint was een Hongaarse psychiater die met zijn boek “the doctor, the patient and the illness” aandacht vroeg voor de communicatie tussen artsen en patiënten. Hij introduceerde intervisiegroepen voor huisartsen onder begeleiding van een psychotherapeut.

In Nederland hebben Dokter en Verhage hierover geschreven in “de dokter als medicijn”. Sinds 1991 heeft de werkgroep NHG Balint het belang van de Balint methode als intervisiemodel voor huisartsen behartigd. Sinds 1 januari 2006 is de werkgroep over gegaan in de vereniging Balint Nederland.

Een Balintgroep bestaat uit maximaal tien deelnemers (huisartsen), kan afkomstig zijn uit diverse regio’s en wordt begeleid door een huisarts-voorzitter en een psychotherapeut-consulent. 

Hoe werkt een Balintgroep?

Een van de deelnemers brengt een praktijkcasus in. Elke maand behandelen we twee casussen. Collega’s stellen informatieve en aanvullende vragen, geen duidende vragen. Daarna gaan we gezamenlijk, met uitzondering van de deelnemer die de casus inbracht, creatief denken. Wat valt ons op aan het verhaal? Al reflecterend proberen we met behulp van de interventies van de psychotherapeut  te achterhalen wat het werkelijke probleem is. Na wat hij gehoord heeft  komt de deelnemer weer aan het woord en deelt zijn eigen gedachten hierover met ons. Als het goed is heeft hij een spiegel voorgehouden gekregen en ontstaat er bij hem inzicht waarom iets gelopen is zoals het is gelopen. De deelnemer vindt het juiste instrument of attitude om de patiënt een volgende keer weer te zien of om het probleem op te lossen.

Doelstellingen Balintgroep

Een van de doelstellingen van een Balintgroep is het verdiepen van het inzicht in de communicatie tussen arts en patiënt. Het herkennen van de overdracht en tegenoverdracht. We werken in de huisartsgeneeskunde veel met protocollen en standaarden. Maar we hebben ook goede en uitgeruste dokters nodig die deze kunnen uitvoeren. Het regelmatig nadenken over je attitude komt artsen ten goede. Je hebt meer geduld om naar patiënten te luisteren en je hebt meer ruimte voor lastige patiënten. Je kunt meer betekenen voor je patiënten en houdt het langer vol. Als artsen zich laten toetsen op hun attitude of geregeld daarop reflecteren, zijn ze beter opgewassen tegen de praktijk en minder snel burn-out. Ze schrijven ook minder voor. Het spreekt voor zich dat collega’s met gezamenlijke zakelijke belangen of echtparen met een duopraktijk beter niet in dezelfde Balintgroep kunnen zitten. Je moet vrij zijn in je denken en afspraken. Het moet een vertrouwde plek zijn waar je je mening kunt geven en die van collega’s kunt horen. Het gaat erom dat je leert waarom je steeds tegen dezelfde zaken aanloopt. Daardoor sta je steviger in je schoenen.

Meer informatie?

Wilt u meer weten? Kijk op www.balint.nl.