U bent hier

Cutis Marmorata Teleangiectatica Congenita (CMTC)

De digitale huisartsenbrochure over Cutis Marmorata Teleangiectatica Congenita (CMTC) gaat dieper in op de symptomen en behandeling van deze aandoening, de impact van de aandoening in het leven van de patiënt en de rol van de huisarts hierin.

CMTC is een zeldzame, aangeboren vasculaire aandoening waarbij verwijde of misvormde (extra) bloedvaten door de huid schemeren. Dit geeft het beeld van een netvormige, vlekkerige huid, met paars of blauw gemarmerde kleur. De huidafwijkingen komen het meest voor op armen en benen. Behalve de huidafwijkingen kunnen er ook nog andere symptomen zijn. De oorzaak van CMTC is nog onbekend.

Er bestaat geen curatieve behandeling voor CMTC. In de meeste gevallen vermindert/vervaagt het marmerpatroon in de loop der jaren spontaan. Het beleid is gericht op het verminderen van de symptomen en het monitoren van de extracutane afwijkingen.

De huisarts helpt bij het monitoren in de follow-up van patiënten. De huisarts kan laagdrempelig overleggen met het centrum waar de patiënt in zorg is, bijvoorbeeld wanneer de patiënt (nieuwe) klachten heeft waarbij de huisarts een relatie vermoedt met de CMTC.

________________________________________________________

De tekst is met zorg samengesteld op basis van de actuele informatie vanuit medisch-wetenschappelijke literatuur en expert opinion. Bij de gespecialiseerde centra voor vaatanomalieën is de meest recente stand van zaken bekend. Bij twijfel of patiënt-gerelateerde vragen: neem contact op met de behandelaar of met de regievoerend arts.

De digitale brochure ‘Informatie voor de huisarts over Cutis marmorata telaniectatica congenita (CMTC)’ kwam tot stand door een samenwerking van CMTC-OVM, de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en is gefinancierd door de Stichting Loterijacties Volksgezondheid.