U bent hier

Stoppen met roken-zorg (SMR-zorg)

Laatste aanpassing. 20 juli, 2021

Ongeveer 25% van de Nederlanders rookt. Naar schatting kan wereldwijd 12% van alle sterfte worden toegeschreven aan roken (16% onder mannen, 7% onder vrouwen). Roken is de belangrijkste enkelvoudige oorzaak van ziekte (longkanker, COPD en coronaire hartziekten) en sterfte. Naar schatting 21% van de verloren levensjaren is te wijten aan roken.

Stoppen met roken is in alle levensfases zinvol: van primaire preventie tot therapeutische interventie en om complicaties te voorkomen. Een kort stoppen-met-rokenadvies van een arts is al effectief: 1 op de 40 patiënten stopt op grond hiervan definitief.

Op deze dossierpagina vindt u alle informatie die u nodig heeft om het gesprek met uw patiënt over roken aan te gaan, tools om hem te motiveren een stoppoging te ondernemen, en informatie over begeleiding en behandeling tijdens de stoppoging.

Contact

Heeft u vragen?: preventie@nhg.org

Nieuws

18 juni, 2021
De voorbereidingen voor de achtste editie van de landelijke Stoptober-campagne zijn begonnen. Samen 28 dagen niet roken in oktober. Als zorgprofessional kunt u het verschil maken. Doe mee met het...

Publicaties

De LESA geeft aanbevelingen voor de samenwerking van huisartsen en verschillende paramedici bij de diagnostiek en begeleiding van patiënten met COPD en houdt daarbij rekening met verschillen in taken en verantwoordelijkheden van de verschillende beroepsgroepen.