U bent hier

Triage in de dagpraktijk (basiscursus)

Waarom een training Triage in de dagpraktijk?

De NHG Training ‘Triage in de dagpraktijk’ is bedoeld voor praktijkassistentes met hun huisartsen en anderen die de telefoon aannemen in de huisartsenpraktijk (overdag). Het doel van de training is om het triagegesprek te structureren en te voeren volgens de laatste richtlijn van het NHG, zodat het efficiënt verloopt en optimale veiligheid voor de patiënt bereikt wordt. Deelnemers oefenen het gespreksprotocol aan de hand van geluidsopnamen of casusbeschrijvingen van eigen gesprekken. Daarbij wordt de NHG-Triagewijzer doorgenomen, zodat duidelijk wordt hoe deze gebruikt kan worden en wanneer deze benodigd is voor de triage.

De communicatie met de patiënt en een professionele triage staan centraal in deze training. De medische inhoud komt zijdelings aan de orde.

Het programma:

Dagdeel 1: Het triagegesprek en de NHG-triagewijzer

 • Structuur van een standaard triage- en adviesgesprek.
 • Wat herken je van de gespreksstructuur in geluidsopnamen?
 • Snel ABCDE-veilig.
 • Gebruik van de NHG Triagewijzer.
 • Oefening: gespreksstructuur in triage aan de hand van voorbeeld casussen.
 • Welke mogelijkheden biedt de Triagewijzer nog meer.
 • Hoe kun je beginnen met de geprotocolleerde triage?

 Dagdeel 2: ABCDE en het belang van goede triage

 • Integratie van de verschillende vaardigheden uit dagdeel 1.
 • Het uitvragen van levensbedreigende spoed (ABCDE), met voorbeelden.
 • Herhaling van de gespreksstructuur. 
 • Het belang van uniforme triage.
 • Bespreken van de belemmeringen en oefenen met de gespreksvoering en triage.

Dagdeel 3: Het invoeren van het triagesysteem

 • Omgaan met weerstand.
 • Samenwerking tussen huisarts en assistente bij de triage.
 • Overeenstemming over het geven van adviezen en de controle daarop.
 • Behoeften, afspraken en protocollen benodigd voor een gestructureerde triage.
 • Triage als onderdeel van het kwaliteitsbeleid van de praktijk.
 • Kwaliteitsborging van de triage op langere termijn.

De opzet van de training en deelname door de huisarts

De NHG Training ‘Triage in de dagpraktijk’ wordt uitdrukkelijk aangeboden voor huisarts en assistentes samen. De reden hiervoor is dat beide vanouds zijn opgeleid in diagnose-denken. De moderne triage werkt anders. Voor assistentes is het belangrijk om de nieuwe methode te kennen en te oefenen en voor huisartsen is het belangrijk om te begrijpen hoe hun assistente werkt en hoe ze begeleid kan worden bij de problemen die ze tegen komt. Telefonische triage betekent een nieuwe gezamenlijke manier van werken. Het maken van praktijkafspraken in dagdeel 3 is niet mogelijk als de huisarts(en) niet aanwezig is/zijn.

De drie dagdelen vormen samen een training die een goede basis legt voor het starten met de triage. De ervaring leert dat het moeilijk is om de plannen die in dagdeel 1 gemaakt worden, werkelijk uit te voeren. In de volgende dagdelen wordt daarbij ondersteuning geboden, wordt verder verdiept en opnieuw geoefend. Wanneer alleen dagdeel 1 wordt afgesproken, kunnen de volgende dagdelen binnen een half jaar alsnog gevolgd worden.

Wanneer en waar?

De trainer kan bij u in de praktijk de training verzorgen, eventueel in combinatie met andere praktijken. Het aantal deelnemers per cursus is maximaal 12 personen. Data en tijdstippen worden naar uw wens vastgesteld. Veel praktijken kiezen voor aansluiten aan de werkdag, met een lichte maaltijd voor of bij de training.

Er is een beamer, computer en luidsprekers nodig en er moet ruimte zijn om in vier groepjes te oefenen.

Docenten

De docenten zijn ervaren trainers die bekend zijn met het reilen en zeilen in de huisartspraktijk, deskundig in communicatietraining en in het werken met de NHG Triagewijzer.

Kosten

Kosten: op basis van 10 deelnemers bedragen de kosten € 840,- euro per dagdeel. Voor de 11e en 12e deelnemer wordt € 49,- per deelnemer per dagdeel in rekening gebracht.

Meer weten

Deze training worden voor het merendeel in-company aangeboden. Indien er trainingen zijn met individuele inschrijving, dan worden deze in de NHG-agenda aangegeven. Het NHG verzorgt de trainingen op individuele inschrijving ook voor regionale opdrachtgevers.

Voor inhoudelijke informatie: Daniëlle Grootfaam, tel. 088 - 506 56 12

Voor organisatorische informatie: Marieke van den Brink, tel. 088 - 506 55 13

Annuleringsvoorwaarden

Na ondertekening van de offerte kan, bij onvoldoende aanmeldingen, tot twee weken voor aanvang van de cursus kosteloos worden geannuleerd. Bij annulering binnen de termijn van twee weken tot één week voor aanvang van de cursus wordt 50 % van het totaalbedrag in rekening gebracht. Bij annulering binnen één week voor aanvang van de cursus wordt het gehele bedrag (op basis van 10 deelnemers) doorberekend.

Accreditatie

4 uur per bijeenkomst van 1 dagdeel voor artsen (BIG) en assistentes (KABIZ).