U bent hier

NHG StiP-cursus SOLK bij patiënten met een Migrantenachtergrond

Wat is een StiP-cursus?

De cursussen ‘Standaard in de Praktijk’ zijn actuele en onafhankelijke nascholingen voor groepen van 10-18 huisartsen met of zonder praktijkmedewerkers over actuele onderwerpen of standaarden in de huisartsenpraktijk. Daarin komt met name de praktische toepasbaarheid in de huisartsenpraktijk aan de orde.

Voor deze StiP zijn er twee keuzemogelijkheden m.b.t. de vorm waarin de cursus aangeboden wordt, namelijk als vaardigheidstraining met acteur (maximaal 12 deelnemers) of als gewone StiP (maximaal 18 deelnemers).

Waarom een StiP-cursus SOLK bij patiënten met een Migrantenachtergrond?

De NHG-Standaard SOLK geeft ons richtlijnen voor een goede aanpak van SOLK. Het is bekend dat patiënten met SOLK behoefte hebben aan emotionele ondersteuning en een overtuigende uitleg van hun klachten. Hun klachten verminderen als zij zich begrepen voelen door hun huisarts. Patiënten met een migrantenachtergrond hebben vaak het idee dat de huisarts hun klachten niet serieus neemt; zij voelen zich niet begrepen en hebben het gevoel dat zij niet de juiste zorg ontvangen. Deze cursus beoogt huisartsen en praktijkondersteuners toe te rusten bij de behandeling van hun SOLK patiënten met een migrantenachtergrond. In de cursus veel aandacht voor het oefenen van communicatieve vaardigheden gericht op verbeteren van de arts-patiëntrelatie, het uitvragen van psychosociale factoren en het uitleggen van SOLK. Uiteraard allemaal specifiek gericht op patiënten met een migrantenachtergrond.

Wanneer en waar?

Het NHG organiseert deze cursus in samenwerking met een regionale partner en/of met open inschrijving. Wilt u informatie ontvangen over organisatie van deze cursus in uw regio, neem dan contact op met Tessa Vocke.  

Kijk voor de actuele gegevens in de nascholingsagenda op www.nhg.org

Docent

De cursus is ontwikkeld door Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen, en wordt aangeboden in samenwerking met Pharos door een expert op het gebied van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten bij migranten.

Wat zijn de kosten?

Kosten voor regionale partner

Indien u kiest voor de  vaardigheidstraining met acteur, dan worden er hogere kosten in rekening gebracht i.v.m. het inhuren van een trainingsacteur.

Meer weten?

Voor inhoudelijke informatie: Esther Kersbergen, tel.088 - 506 56 19
Voor organisatorische informatie: Tessa Vocke, tel. 088 - 506 56 24

Annuleringsvoorwaarden

Na ondertekening van de offerte kan, bij onvoldoende aanmeldingen, tot twee weken voor aanvang van de cursus kosteloos worden geannuleerd. Bij annulering binnen de termijn van twee weken tot één week voor aanvang van de cursus wordt 50% van het totaalbedrag in rekening gebracht. Bij annulering binnen één week voor aanvang van de cursus wordt het gehele bedrag (op basis van 10 deelnemers) doorberekend.

Accreditatie

De cursus is geaccrediteerd voor 4 uur.