U bent hier

NHG StiP-cursus Bespreken seksuele klachten in de spreekkamer

Wat is een StiP-cursus

De cursussen ‘Standaard in de Praktijk’ zijn actuele en onafhankelijke nascholingen voor groepen van 10-18 huisartsen met of zonder praktijkmedewerkers over actuele onderwerpen of standaarden in de huisartsenpraktijk. Daarin komt met name de praktische toepasbaarheid in de huisartsenpraktijk aan de orde.

Waarom een StiP-cursus bespreken seksuele klachten in de spreekkamer?

Seksuele problemen hebben een belangrijke invloed op de kwaliteit van leven van patiënten. Chronische ziekten, operatieve ingrepen, relatieproblemen en ongewenste seksuele ervaringen bijvoorbeeld kunnen de seksuele gezondheid negatief beïnvloeden. Veel patiënten maar ook hulpverleners vinden het moeilijk om deze te bespreken. Zowel huisartsen als poh’s krijgen met deze problematiek te maken. Recent is de NHG-Standaard Seksuele Klachten uitgekomen. In deze standaard wordt het belang benadrukt van het bespreekbaar maken van seksuele klachten.

In deze cursus komt aan de orde hoe je seksuele problemen en vragen over seksualiteit en seksuele gezondheid bespreekbaar kunt maken en patiënten hierover kunt adviseren of kort begeleiden. De belangrijkste belemmeringen in de voorlichting en communicatie worden in kaart gebracht en de deelnemers krijgen middels oefensituaties handvatten aangeboden

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor huisarts en/of poh (ggz).

Wanneer en waar?

Het NHG organiseert deze cursus doorgaans op aanvraag van een regionale partner en/of met open inschrijving. Wilt u zich laten plaatsen op de wachtlijst of informatie ontvangen over organisatie van deze cursus in uw regio, neem dan contact op met Tessa Vocke.

Kijk voor de actuele gegevens in de nascholingsagenda op de NHG website en de site van uw regionale nascholingsorganisatie.

Docent

De cursus wordt verzorgd door een expert op het gebied van bespreken van seksuele problemen in de huisartsenpraktijk (doorgaans een lid van de expertgroep SeksHag).

Wat zijn de kosten?

Kosten voor regionale partners/opdrachtgevers: kijk hier

Aanmelden?

  • Via website van de regionale partner
  • Open inschrijving: Deze cursus staat op dit moment niet gepland. Wilt u zich laten plaatsen op de wachtlijst of informatie ontvangen over organisatie van deze cursus in uw regio, neem dan contact op met Tessa Vocke 

Meer weten?

Voor inhoudelijke informatie: Esther Kersbergen, tel 088 - 506 56 19
Voor organisatorische informatie: Tessa Vocke, tel. 088 - 506 56 24

Annuleringsvoorwaarden

Na ondertekening van de offerte kan tot 2 weken voor aanvang van de cursus kosteloos worden geannuleerd. Binnen 2 weken tot 1 week voor aanvang wordt 50% van het totaalbedrag in rekening gebracht. Bij annulering binnen een week voor geplande startdatum wordt het gehele bedrag (op basis van 10 deelnemers) doorberekend.

NB: let op dat ook de cursuslocatie tot twee weken voor de cursusdatum geannuleerd kan worden.

Accreditatie

De Stip cursus seksuele klachten in de spreekkamer is geaccrediteerd voor 4 uur.