U bent hier

NHG StiP-cursus Geweldloze communicatie

Wat is een NHG StiP-cursus

De cursussen ‘Standaard in de Praktijk’ zijn actuele en onafhankelijke nascholingen van een dagdeel voor groepen van 10-18 huisartsen met of zonder praktijkmedewerkers over actuele onderwerpen of standaarden in de huisartsenpraktijk. Daarin komt met name de praktische toepasbaarheid in de huisartsenpraktijk aan de orde.

Opzet NHG StiP-cursus: Drama op de werkvloer; geweldloze communicatie

Tijdens deze cursus laten acteurs zien hoe het theoretische model van de geweldloze communicatie gebruikt kan worden. Tegelijkertijd worden de sociaal psychologische principes die hieraan ten grondslag liggen behandeld. Vervolgens gaan we aan de slag met het in praktijk brengen van het model door middel van het spelen van scènes. Dit alles onder begeleiding van ervaren trainers/ theatermakers.

Waarom deelnemen?

Iedere professional krijgt van tijd tot tijd te maken met conflicten, met patiënten en/of collega’s. Hoe geef je jouw behoeften aan zonder daarmee de ander tegen je in het harnas te jagen? En hoe zorg je ervoor dat een ander naar je luistert en jij de ander echt kunt horen ondanks tijdsdruk of andere belemmerende factoren? Het communicatiemodel geweldloze communicatie biedt daarvoor een prachtig handvat.

  • U leert situaties vermijden waarin enkel en alleen met modder wordt gegooid.
  • U leert uw eigen grenzen en behoeften aan te geven zodat anderen die snappen en aanvaarden.
  • De cursus biedt een veilige ruimte om te oefenen en van ‘fouten’ te leren.

Programma van de cursus

In deze cursus leert de deelnemer te communiceren vanuit het model van geweldloze communicatie. Om deze wijze van communiceren te internaliseren wordt het model allereerst invoelbaar gemaakt. Vervolgens gaat men aan de slag met uit de hand gelopen situaties uit de praktijk. Deelnemers ervaren spelenderwijs hoe het niet moet om vervolgens zelf te ervaren hoe het model van geweldloze communicatie de communicatie kan bevorderen.

Wanneer en waar?

Het NHG organiseert deze cursussen in samenwerking met een regionale partner en/of met open inschrijving. Wilt u als regionale scholingsorganisatie deze cursus in uw scholingsprogramma opnemen? Neem dan contact op met Yvonne Klapdoor.

Kijk voor de actuele gegevens in de nascholingsagenda op www.nhg.org.

Doelgroep en groepsgrootte

Deze cursus is geschikt voor huisartsen, doktersassistentes en praktijkondersteuners, samen of apart. De cursus is zeer geschikt om in company in een bestaand team te organiseren of voor aparte groepen van doktersassistentes of praktijkondersteuners. Vanaf 10 deelnemers komen wij graag naar u toe. Het maximaal aantal deelnemers is 18.

Docent

De cursus wordt verzorgd door ervaren trainers en theatermakers.

Wat zijn de kosten?

Aanmelden?

  • Via website van de regionale partner
  • Open inschrijving: Deze cursus staat op dit moment niet gepland. Wilt u zich laten plaatsen op de wachtlijst of informatie ontvangen over organisatie van deze cursus in uw regio, neem dan contact op met Sylvia Vroman.

Meer weten?

Voor inhoudelijke informatie: Marie-Louise Jansen tel. 088 - 506 56 16

Voor organisatorische informatie: Sylvia Vroman,  tel. 088 - 506 56 25

Annuleringsvoorwaarden:

Na ondertekening van de offerte kan, bij onvoldoende aanmeldingen, tot twee weken voor aanvang van de cursus kosteloos worden geannuleerd. Bij annulering binnen de termijn van twee weken tot één week voor aanvang van de cursus wordt 50% van het totaalbedrag in rekening gebracht. Bij annulering binnen één week voor aanvang van de cursus wordt het gehele bedrag (op basis van 10 deelnemers) doorberekend.

Accreditatie

De cursus is geaccrediteerd voor 4 uur.