U bent hier

EKC-vervolgcursus Motiverende gespreksvoering

Wat is een EKC-vervolgcursus?

De aanwezigheid van een Erkend Kwaliteits Consulent is een van de voorwaarden voor het accrediteren van nascholingsactiviteiten in huisarts-toetsgroepen. Om EKC  te worden moet je de EKC-basiscursus gedaan hebben. Na 5 kun je je als EKC laten herregistreren als je 20 uur scholing hebt gevolgd op het gebied van onderwijs/kwaliteitsbeleid maken of organiseren

Opzet EKC-vervolgcursus Motiverende gespreksvoering

Leefstijladvisering is een belangrijk onderdeel van het huisartsenvak geworden. Dagelijks adviseren wij in het kader van cardiovasculair risicomanagement patiënten om te stoppen met roken, gezond te eten en veel te bewegen. En toch lukt het vaak niet om hen echt zover te krijgen. Ook in andere situaties, zoals in de eigen toetsgroep lukt het maar moeilijk om mensen te motiveren. Met behulp van motiverende gespreksvoering is het mogelijk om mensen effectiever te ondersteunen in allerlei situaties waarin gedragsverandering wenselijk is.
In deze cursus maakt u als EKC kennis met een aantal technieken van de motiverende gespreksvoering zoals het begrip ambivalentie en de invloed ervan op de keuze voor gedragen mogelijkheden om de motivatie tot gedragsverandering van mensen te beïnvloeden.
U hebt geoefend met de volgende technieken van motiverende gespreksvoering: reflecteren; ordenend samenvatten en doorvragen; meerollen met weerstand; opsporen van verandertaal.
U krijgt praktische tips en adviezen aangereikt om dit tijdens het toetsgroeponderwijs toe te lichten aan uw groepsgenoten.

Programma van de cursus

  • Toelichting op verschillende technieken van motiverende gespreksvoering
  • Oefenen in deze technieken

Waarom deelnemen?

  • Ik wil meer leren over het motiveren tot gedragsverandering
  • Mijn toetsgroep is geïnteresseerd in motiverende gespreksvoering; ik zoek een leuk onderwerp voor mijn toetsgroep

Wanneer en waar?

Het NHG organiseert deze cursussen in samenwerking met LINKH of een regionale partner. Kijk hier voor het actuele aanbod

Docent

De cursus wordt verzorgd door een expert op het gebied van motiverende gesprektechnieken.

Wat zijn de kosten?

Kosten voor regionale partners

Aanmelden?

Via de regionale partner/LINKH.

Meer weten?

Voor inhoudelijke informatie: Marie-Louise Jansen tel. 088 - 506 56 16
Voor organisatorische informatie: Sylvia Vroman,  tel. 088 - 506 56 25

Annuleringsvoorwaarden

Na ondertekening van de offerte kan tot 2 weken voor aanvang van de cursus kosteloos worden geannuleerd. Binnen 2 weken tot 1 week voor aanvang wordt 50% van het totaalbedrag in rekening gebracht. Bij annulering binnen een week voor de geplande startdatum wordt het gehele bedrag (op basis van 10 deelnemers) doorberekend.

Accreditatie

De cursus is geaccrediteerd voor 4 uur. Kijk voor de actuele gegevens in de nascholingsagenda op www.nhg.org.