U bent hier

Rabiës  en Oekraïense vluchtelingen

In Nederland zijn inmiddels duizenden vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd. Door deze vluchtelingenstroom ontstaan er diverse infectieziekterisico’s, zoals risico op rabiës i.v.m. mogelijk geïnfecteerde meereizende honden. 

Belangrijkste aandachtspunten 

  • Houd bij beten door dieren uit de Oekraïne rekening met een verhoogd risico op rabiës. 
  • Bij een bijtwond door een onvolledig gevaccineerd dier welke korter dan 6 maanden geleden uit Oekraïne is geïmporteerd,is er sprake van een risico op rabiësOverweeg contact te zoeken met de GGD voor profylactische behandeling van Rabiës. 
  • Bij een risico op rabiës: spoel de wond 15 minuten met lauwwarm kraanwater en desinfecteer in dit geval met alcohol 70%. 
  • Overweeg daarnaast, indien u op huisbezoek gaat bij patiënten, die gevlucht zijn uit de Oekraïne, laagdrempelig huisdieren in een andere kamer te laten verblijven. 

Bij een bijtwond door een onvolledig gevaccineerd dier welke korter dan 6 maanden geleden uit Oekraïne is geïmporteerd,is er sprake van een risico op rabiës.

Achtergrondinformatie 

In Europees verband is besloten om coulant om te gaan met de import van ongevaccineerde huisdieren uit Oekraïne. In Oekraïne komt nog wel rabiës voor onder huisdieren, zoals honden en katten. Geschat wordt dat de vaccinatiegraad van deze dieren tegen rabiës onder de 50% ligt.  

Reizigers met huisdieren afkomstig uit Oekraïne (en Rusland) worden geadviseerd om na aankomst in Nederland zo snel mogelijk de dierenarts te bezoeken, onder andere voor een check van vaccinatiestatus en eventuele aanvulling hiervan. Als een huisdier al langer dan 6 maanden in Nederland verblijft, of volledig gevaccineerd is, is er geen rabiës risico meer voor mens (en dier).  

Volg bij een bijtwond het beleid zoals beschreven in de NHG behandelrichtlijn: Traumatische wonden en bijtwonden. Hierin staat ook het beleid bij bijtwonden door een mogelijk rabide dier beschreven.