Hoe duurzaam is uw praktijk?

Wilt u zien waar de milieuwinst voor uw praktijk zit? Vul dan de milieubarometer in.

Wat kunt u doen?

  • Consultvoering: sinds 2021 weegt het NHG de milieu-impact mee bij de richtlijnontwikkeling. U maakt dus duurzamere keuzes door het volgen van de richtlijnen. Voorbeelden:
    • NHG-Standaarden COPD, Astma bij volwassene en Astma bij kinderen: recent onderzoek laat  zien dat dosisaerosolen 0,5% van de CO2-uitstoot van de Nederlandse zorg veroorzaken. Daarom is het advies om te kiezen voor een poederinhalator boven een dosisaerosol (bij voldoende inhalatiekracht en oog-hand coördinatie bij een leeftijd > 6 jaar). 
    • NHG-Standaard Pijn: de milieu-impact van NSAID’s (deze hebben een grotere impact op het oppervlaktewater dan paracetamol).
    • NHG-Standaard Anemie: effect van ferrosulfaat tabletten op de hoeveelheid microplastics in het milieu.
  • Praktijkinrichting: vervang apparatuur met label C (voorheen A+) of lager, voor apparatuur met label A. Per labelstap bespaart u 10-20% elektriciteit. Hierbij kunt u in veel gevallen gebruikmaken van de EIA-regeling. Lees meer in het E-boek De Groene Huisartsenpraktijk.
  • Praktijkgebouw: verbeter de isolatie van uw praktijk (gevel, vloer, dak) en plaats zonnepanelen op het dak. Informatie vindt u in het LHV-Bouwadvies: bouwen, verbouwen of huren.
  • Praktijkvoering: stap over naar een duurzame bank. Een duurzame bank kan per 5000 euro, 1000 autokilometers aan CO2-uitstoot besparen. De kosten zijn niet hoger en het rendement is niet lager, zie Eerlijke Geldwijzer.nl.
Het Medisch Centrum Vinkeveen aan de slag met een duurzame praktijk, door huisarts Diana Lucassen.

Routekaart Duurzaamheid

De routekaart Duurzaamheid (pdf) ondersteunt het kwaliteitssysteem in uw praktijk. Doorloop de stappen binnen de routekaart om aan de slag te gaan.

De Groene Huisartsenpraktijk

Wilt u meer doen aan duurzaamheid? Het NHG en de LHV ondersteunen u hierbij met het e-boek De Groene Huisartsenpraktijk. Hierin vindt u handvatten, concrete tips en uitleg waarmee u impact maakt. Dit zijn zowel quick wins als meer verdiepende maatregelen.

Wilt u meer verdieping om aan de slag te gaan met duurzaamheid? Volg dan (binnenkort) de workshop ‘De Groene huisartsenpraktijk’, beluister podcasts of organiseer een Farmacotherapeutisch Overleg. 

Workshop ‘De Groene huisartsenpraktijk’

Deze (nieuwe) workshop “De Groene Huisartsenpraktijk” is beschikbaar via de LHV Academie. De workshop is gebaseerd op het e-boek De Groene Huisartsenpraktijk.

H&W-podcast ‘Wat we als huisarts kunnen doen aan duurzaamheid’

Evelyn Brakema (gepromoveerd, huisarts in opleiding en voorzitter van de Groene Zorg Alliantie) uit haar zorgen over de klimaatcrisis en de effecten op gezondheid. In deze H&W-podcast legt ze uit hoe u als huisarts duurzamer werkt en een bijdrage levert aan de groene transitie.

De Klimaat Dokter-podcast ‘Milieu-impact in richtlijnen’

De Klimaat Dokter spreekt met Iris Wichers (NHG) en Pauline de Heer (Zorginstituut) over het maken van duurzame keuzes in de NHG-Richtlijnen. Het maken van duurzame keuzes is niet alleen beter voor de planeet, maar ook voor de patiënten en de zorgkosten. Beluister de podcast op Spotify.

FTO-module ‘Geneesmiddelen en milieu’

Organiseer een Farmacotherapeutisch Overleg (medicijngebruik.nl, FTO) binnen uw praktijk over Geneesmiddelen en milieu. 

Voorbeelden en artikelen over een duurzame en toekomstbestendige huisartsenzorg geven u inspiratie om zelf aan de slag te gaan in uw praktijk. We zetten ze voor u op een rij. 

H&W artikelen over duurzaamheid 

In H&W besteden we regelmatig aandacht aan de gevolgen van de klimaatverandering op de volksgezondheid, maar ook aan de milieu-impact van de gezondheidszorg op het klimaat. U herkent deze bijdragen aan het groene blaadje.   

H&W artikelen:  

Artikel: Milieu-impact van inhalatoren in Nederland en wereldwijd 

Opwarming van de aarde leidt tot een slechtere luchtkwaliteit. Vooral patiënten met astma of COPD krijgen daar last van. Tegelijkertijd dragen zij zelf bij aan klimaatverandering…Lees het artikel: Milieu-impact van inhalatoren in Nederland en wereldwijd (ntvg.nl). 

Regionaal voorbeeld duurzaamheidsproject  

In 2021 is er bij de coöperatie Huisartsen Utrecht Stad een werkgroep duurzaamheid begonnen. De werkgroep heeft als doel het ontzorgen van Utrechtse huisartsen in het zetten van stappen tot verduurzaming. 

Duurzaamheidsonderwijs voor de huisartsopleiding 

Eva Visser en Evelyn Brakema starten bij het LUMC een implementatieproject van duurzaamheid in de huisartsopleiding (lumc.nl). 

Feedbackmodule mate ‘groen’ behandelen 

Het Nivel wil een feedbackmodule voor huisartsen ontwikkelen die u inzicht geeft in de mate waarin u uw patiënten ‘groen’ behandelt.  

Boodschap van Jaap Seidell 

Jaap Seidell: het belang van een gezonde en duurzame keuze ook in de huisartsenpraktijk

Bekijk de boodschap aan huisartsen van Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en gezondheid VU. Waarom vindt hij het belangrijk dat er aandacht is voor het voedselsysteem in de zorg?  

Alles is gezond, natuur voor gezondheid 

Het platform Alles is gezondheid biedt praktische hulpmiddelen. Deze middelen zijn geschikt voor mensen met psychosociale en fysieke klachten, en bruikbaar als aanvulling op de reguliere behandelingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bewegen, ontmoeten of ontspannen in de natuur, in plaats van in een bebouwde omgeving of binnenruimte. 

Green Deal Samen werken aan duurzame zorg 

In Nederland is de zorgsector verantwoordelijk voor zo’n 7% van de CO2-uitstoot. Ook is 4% van het afval in Nederland en 13% van het grondstoffengebruik afkomstig uit de zorg. De zorgsector werkt daarom aan ‘duurzame zorg’ in de Green Deal Samen werken aan Duurzame Zorg