U bent hier

(On)alledaags NHG-Congres 2016 in Leeuwarden

Voorprogramma

In de Elfstedenhal was het voorprogramma van het NHG-Congres met verschillende activiteiten zoals een curling workshop of elfstedenschaatsen. Ook konden deelnemers gezellig onder het genot van een glas beerenburg en een broodje worst bijpraten. Onder meer troubadour Dick Raat zorgde voor de muzikale omlijsting. Olympisch zilverwinnaar Jan Ykema vertelde over zijn carrière als schaatser, maar ook over de periode in zijn leven dat hij kampte met een drugsverslaving.

Vrijdag

Zestig jaar persoonsgerichte zorg

NHG-bestuursvoorzitter Rob Dijkstra opende het congres met een terugblik op zestig jaar NHG. “Is er veel veranderd in die tijd? Ja natuurlijk. Patiënten zijn tegenwoordig bijvoorbeeld veel beter geïnformeerd, we werken met een elektronisch patiëntendossier. En toch is in essentie de huisartsgeneeskunde hetzelfde gebleven. Persoonsgerichte zorg is al 60 jaar één van de kernwaarden van het huisartsenvak”.

Casuïstiekprijs

Dit jaar werd de Casuïstiekprijs voor de beste klinisch les in H&W door hoofdredacteur Ivo Smeele uitgereikt aan Rolieke Cents voor haar artikel over suïcide onder adolescenten.De jury keek bij de beoordeling naar originaliteit, relevantie, bewijsvoering en schrijfstijl.

Heert Dokterprijs

Emiel Hoogendijk won de Heert Dokterprijs voor het beste onderzoeksartikel in H&W van het afgelopen jaar. Zijn artikel ‘Zorgmodel voor thuiswonende kwetsbare ouderen’ is het verslag van een origineel, in Nederland uitgevoerd onderzoek met relevantie voor de huisarts. Henriette  van der Horst nam voor hem de prijs in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Patrick Bindels.

Uitreiking boek zestig jaar NHG

Op het NHG-Congres werd het boek ‘Geschiedenis van de huisartsgeneeskunde’ over zestig jaar huisartsgeneeskunde en zestig jaar NHG uitgereikt. Alle congresgangers kregen een exemplaar mee naar huis.

Uitreiking speld aan Ron Helsloot

Ron Helsloot, jarenlang als beleidsmedewerker verbonden aan het NHG en redacteur van het boek ‘Geschiedenis van de huisartsgeneeskunde’, ontving voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan het NHG de NHG-speld.


Janny Dekker, voorzitter van de Wetenschappelijke Programmacommissie wenste de deelnemers veel inspiratie toe en ‘skills for next Monday’.

Is dit alledaags?

Ann Van den Bruel sprak in haar keynote over de kunst van het evenwicht tussen het identificeren van die ene patiënt met een ernstige aandoening zonder bij de overige patiënten overdiagnostiek te bedrijven. “Wanneer je een keer een zeldzame aandoening mist, zal je er de rest van je carrière op bedacht zijn en hem de volgende keer niet missen.”

Veel bijzondere ziekten kunnen tegenwoordig met genetische testen effectief worden opgespoord. Han Brunner belichtte in zijn keynote de vraag of genetica niet al veel vroeger in het diagnostisch traject ingezet kunnen worden.

Van kleine kwalen tot zeldzame ziekten

Onder leiding van Tom van ’t Hek testte deelnemers hun kennis over kleine kwalen. Wat is het advies bij wintertenen, hoe behandel je een wond en hoe handel je wanneer een kind een knoopcelbatterij inslikt?

In de plenaire sessie ‘Zeldzaam, hoezo zeldzaam? Gewoon huisartsenwerk!’ ging Marco Blanker in dialoog met patiënt en medisch socioloog Anne-Miek Vroom over de rol van de huisarts bij een patiënt met een zeldzame ziekte. Wie is de expert? Hoe ga je met elkaar om? Wat heb je van elkaar nodig?

Kleine sessies

Oefen het verwijderen van een chalazion op een snijboon.

Hoe voer je een oogboring uit?

Bij het binge watching van de NHG-Instructiefilms hoort natuurlijk popcorn.

In gesprek met de patiënt.

De epleymanoeuvre.

Big data

Nicky Hekster, als technical leader Healthcare & Lifesciences verbonden aan IBM Nederland, vertelde over de mogelijkheden van de eindeloze hoeveelheid data die voor het grijpen liggen in de huisartsenpraktijk. Data die kunnen bijdragen aan optimaal maatwerk bij de patiënt. Waarom maken huisartsen daar niet meer gebruik van?

Huisarts Universalis in 2017

De lerende dokter, de Huisarts Universalis, is het thema van het NHG-Congres 2017. Henriëtte van der Horst, voorzitter van de congrescommissie 2017, onthulde dit aan het eind van de dag. Het congres zal plaatsvinden op vrijdag 17 november 2017 in de RAI in Amsterdam.

De congrescommissie van het NHG-Congres 2016.

Ode aan de provincieën

Friese doorloper Syb van der Ploeg, bekend van popband De Kast, bezong alle provinciën van Nederland en kreeg een enthousiaste zaal mee: ‘Van Lauwerzee, tot Dollard tou, met de banden vol met wind’, ‘Utereg mijn stadsie’ en ‘Oh oh Den Haag, mooie stad, achter de duinen’. 

Ontspanning, eten en swingen

Na een geslaagde dag vol impressies en inspiratie en een heerlijk buffet met voor elk wat wils mochten eindelijk de voetjes van de vloer. Partyband The Recipe kreeg iedereen de dansvloer op. De prachtige dames van The Triolettes betoverden de toehoorders met hun meerstemmige uitvoeringen van Frank Sinatra’s grootste hits.