U bent hier

Coronavirus in de huisartsenpraktijk (nieuwsbrief 4)

Persoonlijke beschermingsmiddelen

In de vorige nieuwsbrief hebben wij u uitgelegd wat onze reden was om af te wijken van de adviezen van de WHO en het RIVM voor het type schort. Nu de eerste COVID-19 patiënten ook in Nederland zijn vastgesteld, heeft het NHG besloten het advies bij te stellen. Geadviseerd wordt een schort met manchetten en lange mouwen. Heeft u deze niet beschikbaar? Dan is een halterschort nog altijd een veilig alternatief, mits goede handhygiëne wordt toegepast.

Het advies voor het gebruik van een masker is licht verruimd. Geadviseerd wordt een FFP2-masker, maar ook een FFP1-masker is een veilig alternatief. Tenzij mond/keel-onderzoek noodzakelijk is, omdat dit tot hoesten kan leiden (afgestemd met het RIVM).

Praktische hulpmiddelen

Hoe voorkomt u dat patiënten met een mogelijke besmetting met het coronavirus in uw huisartsenpraktijk komen? Er is nu een poster beschikbaar om patiënten erop te attenderen niet de praktijk binnen te komen maar te bellen.
Veel van uw patiënten kunnen mogelijk al gerustgesteld worden door het lezen van de beschikbare informatie over het coronavirus op Thuisarts.nl. Wijs uw patiënten op deze informatie, dit zorgt mogelijk voor minder telefoontjes naar uw praktijk. U kunt hiervoor de volgende tekst op uw praktijkwebsite plaatsen:

Coronavirus

Heeft u algemene vragen over het coronavirus? Neemt u dan contact op met het publieksnummer van het RIVM (0800) 13 51.

Maakt u zich zorgen over uw eigen gezondheid of die van uw huisgenoten? Kijk eerst op Thuisarts.nl, daar staat wat u moet doen:

Ik ben bang dat ik besmet ben met het nieuwe coronavirus
Ik wil voorkomen dat ik het nieuwe coronavirus krijg

Bent u ziek en mogelijk besmet met het coronavirus? Kom NIET naar de praktijk, maar neem telefonisch contact met ons op. Zo voorkomen we verdere verspreiding van het virus.
Vanuit het Dossier coronavirus kunt u de tekst ook downloaden.

Meer informatie en veelgestelde vragen

De situatie is aan verandering onderhevig aangezien het gaat om een uitbraak met een nieuw virus waarover nog diverse onduidelijkheden bestaan. Dat geldt daarom ook voor de gegeven adviezen. Kijkt u bij vragen op onze website www.nhg.org/coronavirus en houdt daarnaast ook de berichtgeving van het RIVM in de gaten. Wilt u met uw collega’s van gedachten wisselen of kennis delen, maak dan gebruik van het Ledenforum op HAweb.