U bent hier

Coronavirus in de huisartsenpraktijk (nieuwsbrief 2)

Het coronavirus heeft een nieuwe naam gekregen: SARS-CoV-2. De ziekte die ontstaat na besmetting met dit virus, heet COVID-19 (Coronavirus Disease 2019).

Stroomschema telefonische triage

Het NHG heeft een stroomschema gemaakt voor telefonische triage bij klachten die kunnen passen bij de infectie met het virus. Het stroomschema is te vinden in het dossier Coronavirus op onze website.

Casusdefinitie

Patiënten die koorts en luchtwegklachten hebben (hoesten of kortademigheid) zijn verdacht indien zij in de voorafgaande 14 dagen vanuit China naar Nederland zijn gereisd of in contact zijn geweest met een labbevestigde COVID-19 patiënt. Het is van belang dat een patiënt die zich bij u meldt met bovenstaande kenmerken NIET naar de praktijk komt.

Persoonlijke beschermingsmiddelen bij klinische beoordeling

Bij een eventueel huisbezoek worden persoonlijke beschermingsmiddelen geadviseerd (FFP2-masker, veiligheidsbril, vochtwerend halterschort en niet-steriele handschoenen).

Mocht het zo zijn dat u een huisbezoek moet afleggen maar niet beschikt over de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, dan moet u contact opnemen met de GGD.
Het is mogelijk dat het in uw werkgebied lastig is om de vereiste materialen te bestellen. Het NHG is in overleg (samen met de LHV) met VWS en de Veiligheidsregio’s om te kijken wat mogelijk is om dit knelpunt op te lossen.

Meer informatie en veelgestelde vragen

De situatie is aan verandering onderhevig aangezien het gaat om een uitbraak met een nieuw virus waarover nog diverse onduidelijkheden bestaan. Dat geldt daarom ook voor de gegeven adviezen. Kijkt u bij vragen op onze website www.nhg.org/coronavirus, en houdt daarnaast ook de berichtgeving van het RIVM in de gaten.