U bent hier

Andere bloed- of seksueel overdraagbare aandoeningen en Oekraïense vluchtelingen

In Nederland zijn inmiddels duizenden vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd. Bij hen is er sprake van een verhoogd risico op bloed- en seksueel overdraagbare aandoeningen, waaronder met name hepatitis C, naast hiv (zie HIV). 

Belangrijkste aandachtspunten

  • Indien er klachten zijn die kunnen wijzen op een SOA, kunnen vluchtelingen uit Oekraïne zich laten testen via de huisarts, maar ook via de GGD poli’s seksuele gezondheid.

Hoge hepatitis prevalentie

In Oekraïne komen bloed- en seksueel overdraagbare infectieziekten veel meer voor dan in Nederland. Naar schatting leeft 3,5% van de Oekraïners met hepatitis C, wat veel hoger is dan het Europese gemiddelde van 1,5% (Lancet). Co-infecties met hiv komen bij deze groep patiënten veel voor. In 2019 leefden bijna 1,2 miljoen Oekraïense inwoners met chronische hepatitis C. In 2019 leefden bijna 1,2 miljoen Oekraïense inwoners met chronische hepatitis C.

De prevalentie van hepatitis B is niet erg hoog: 1,3% van de bevolking is HbsAg-positief (The Coalition for Global Hepatitis Elimination (CGHE). Volgens de ECDC is de dekkingsgraad van het HBV-Rijksvaccinatieprogramma 80,9%. De prevalentie van syfilis, gonorroe en chlamydia in Oekraïne was in 2018 niet anders dan in andere Europese landen (WHO, Boiko et al.).

Diagnostiek

Indien er klachten zijn die kunnen wijzen op een bloed- of seksueel overdraagbare aandoening, kunnen vluchtelingen uit Oekraïne zich laten testen via de huisarts, maar ook via de GGD poli’s seksuele gezondheid.

Hepatitis diagnostiek wordt gedaan via serologisch onderzoek. Indien hepatitis C diagnostiek ingezet wordt, overweeg dan ook om tevens hiv en hepatitis B diagnostiek in te zetten (zie ook NHG-Standaard Virushepatitis en andere leveraandoeningen).