“Thuisarts.nl heeft goede algemene informatie over aandoeningen en behandelingen. Het is betrouwbaar en begrijpelijk geschreven. Precies wat we onze patiënten willen bieden,” zegt Brenda Hermsen, gynaecoloog en secretaris van het bestuur medische staf van OLVG. “Door samen te werken met Thuisarts.nl hoeven onze zorgverleners zelf minder tijd te steken in het schrijven en onderhouden van begrijpelijke patiënteninformatie. Die tijd besteden we liever aan de zorg voor onze patienten.” OLVG kan de informatie van Thuisarts.nl door middel van een API-koppeling tonen op de eigen webpagina’s. De informatie van Thuisarts.nl wordt aangevuld met ziekenhuisspecifieke informatie, bijvoorbeeld over afspraken in het ziekenhuis.

Goed gewaardeerd

OLVG is het eerste ziekenhuis dat op deze manier samenwerkt met Thuisarts.nl, een onafhankelijke publiekswebsite met betrouwbare en toegankelijke informatie over gezondheid en ziekte. De informatie is gemaakt door huisartsen en medisch specialisten, geschreven vanuit patiëntperspectief en in eenvoudige taal (B1-niveau). Thuisarts.nl wordt ontwikkeld door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Voor de informatie over medisch-specialistische zorg werkt het NHG samen met de Federatie Medisch Specialisten en Patiëntenfederatie Nederland. De informatie op Thuisarts.nl wordt zowel door patiënten als zorgprofessionals zeer goed gewaardeerd.

Generieke voorziening

“De informatie op Thuisarts wordt met veel zorg samengesteld in samenwerking met verschillende wetenschappelijke bronleveranciers uit de eerste en de tweede lijn. De informatie komt altijd overeen met de laatste update van een richtlijn,” zegt Swanet Woldhuis, clusterhoofd Thuisarts.nl, e-health & informatisering huisartsenzorg bij het NHG. “Voor patiënten is het prettig als informatie over een aandoening bij de huisarts hetzelfde is als bij de medisch specialist. Door de informatie op Thuisarts.nl te integreren in bestaande websites van ziekenhuizen en huisartsenposten, bereiken we de doelgroepen beter met uniforme informatie.”

Digitalisering

“Wij zijn dan ook blij dat OLVG als eerste ziekenhuis in Nederland onze patiënteninformatie op deze manier digitaal aanbiedt. Deze samenwerking is een mooie illustratie van hoe het ziekenhuis gebruik kan maken van Thuisarts.nl als generieke voorziening van betrouwbare, onafhankelijke en toegankelijke gezondheidsinformatie. Thuisarts.nl helpt ook graag andere ziekenhuizen aan een oplossing op maat. Via info@thuisarts.nl gaan we graag in gesprek om de mogelijkheden te bekijken,” aldus Swanet Woldhuis.

Begrijpelijke patiënteninformatie

De samenwerking met Thuisarts.nl hoort voor OLVG bij een grote herziening van alle patiënteninformatie. In totaal gaat het om ruim 2.000 teksen. Brenda Hermsen: “We stappen over van folders naar webteksten in begrijpelijke taal. Een enorme klus waar we komend jaar ook nog druk mee zullen zijn. We zijn dan ook heel blij dat we voor een deel van de teksten Thuisarts.nl kunnen gebruiken. We zijn trots op de stappen die zijn gemaakt en hopen onze informatie en onze zorg nog beter toegankelijk te maken voor ál onze patiënten.”