U bent hier

Vaccinatiespreekuren in tijden van COVID-19

26 juni, 2020

De COVID-19-pandemie stelt nieuwe eisen aan de organisatie van het spreekuur voor vaccinatie tegen griep en pneumokokken. Om in het najaar de vaccinatiespreekuren volgens COVID-19 richtlijnen zo veilig mogelijk (voor patiënt en zorgverlener) en efficiënt mogelijk (gezien omstandigheden) te organiseren, heeft het NHG praktische adviezen en tips op een rij gezet.

Het NHG heeft in samenwerking met RIVM, LHV en SNPG de adviezen uitgewerkt in het addendum Organisatie van het vaccinatiespreekuur in de huisartsenpraktijk in tijden van COVID-19.

In dit document vindt u informatie over:

  • de keuze voor de vaccinatielocatie: eigen praktijk of alternatieve locatie
  • het uitnodigen van de doelgroep: aanpak voor het uitnodigen van mensen met een indicatie voor zowel de pneumokokken- als griepvaccinatie en een gespreid uitnodigingsbeleid
  • de organisatie van het vaccinatiespreekuur: effectieve looproutes, hygiënemaatregelen en persoonlijke beschermingsmiddelen, de klachtencheck en de impact van de maatregelen op de koude keten

Praktijkhandleidingen

Het addendum is een aanvulling op de bestaande NHG-Praktijkhandleidingen Griepvaccinatie en Pneumokokkenvaccinatie. In de praktijkhandleidingen vindt u informatie over indicaties voor de vaccinatie, de opzet van de programma’s en de uitvoering van het vaccineren.

Meer informatie