U bent hier

Toename hepatitis A onder homoseksuele mannen

16 maart, 2017

Sinds eind 2016 zijn er bij het RIVM meer meldingen van hepatitis A van homoseksuele mannen binnengekomen. Bij de gemiddeld honderd meldingen van hepatitis A die het RIVM jaarlijks krijgt, waren de afgelopen vijf jaar geen mannen die seks hadden gehad met mannen. Vanaf december 2016 zijn er echter al zeventien gevallen uit deze groep gemeld, van wie vijf patiënten werden opgenomen in het ziekenhuis.

Ook in andere Europese landen is een toename van hepatitis A te zien onder homoseksuele mannen. Deze besmettingen lijken aan elkaar te zijn gerelateerd, omdat het vrijwel steeds om dezelfde hepatitis-A-stammen gaat. Bij heteroseksuele mannen en vrouwen met hepatitis A worden andere virusstammen gevonden.

Overdracht en symptomen

Hepatitis A wordt overgedragen via de feco-orale weg. Infectie vindt plaats via besmet eten of water of door direct contact. De incubatietijd is gemiddeld 28 dagen.
Bij volwassenen beginnen de symptomen meestal met algemene malaise, koorts, verminderde eetlust, misselijkheid en buikklachten. Na drie tot tien dagen ontstaat icterus (geelzucht). Deze acute fase duurt meestal één tot drie weken. De geelzucht kan enkele maanden aanhouden, evenals de vermoeidheidsklachten en algemene malaise. Hepatitis A geneest volledig zonder medicatie; zelden zijn er complicaties of is er een fulminant beloop. Hepatitis A is een meldingsplichtige ziekte. De GGD stelt na melding bron- en contactonderzoek in.

Vaccineren

Het RIVM adviseert mannen die seks hebben met mannen zich te laten vaccineren tegen hepatitis A. Deze vaccinatie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Op dit moment is er een tekort aan hepatitis-A-vaccin. Indien de volwassen dosering van het hepatitis-A-vaccin niet verkrijgbaar is, wordt geadviseerd twee hepatitis-A-junior-vaccins tegelijkertijd toe te dienen. Als nog niet eerder tegen hepatitis B gevaccineerd is, kan een combinatievaccin tegen hepatitis A en B (Twinrix) worden gegeven. De huisarts kan dit zelf doen of kan doorverwijzen naar de GGD. De GGD biedt in het kader van het hepatitis-B-vaccinatieprogramma voor risicogroepen ook de combinatievaccinatie aan. De hepatits-B-component is dan gratis, de hepatitis- A- component is verkrijgbaar tegen gereduceerd tarief.

Meer informatie: