U bent hier

Terugblik symposium Aandacht voor de regio

21 december, 2018

Wat kan het NHG leden bieden die willen samenwerken in de regio, bijvoorbeeld bij ICT en kwaliteitsbeleid? Hoe zorg je bijvoorbeeld voor e-health die aan kwaliteitsnormen voor veiligheid voldoet? Leden noemden hun wensen, het NHG reageerde ter plekke.

Bij elke algemene ledenvergadering (ALV) organiseert het NHG een minisymposium om dieper in te gaan op een actueel, inhoudelijk onderwerp. Het wintersymposium van 2018 ging over samenwerking in de regio en hoe het NHG daarbij kan helpen.

In verschillende regio’s zijn al interessante apps ontwikkeld, zoals de app DokterDichtbij, van de regio Deventer, en de MijnHuisarts-app Universitair Gezondheidscentrum Heyendael, voor de regio Nijmegen. Deze regio-initiatieven willen graag samenwerken met Thuisarts.nl van het NHG.

Regionale innovaties

Beeldschermzorg samen met HAP

Hans Uijen, huisarts in Holten bij Huisartsen Coöperatie Deventer en Omstreken (HCDO) gaf een presentatie over zijn regionale samenwerking en verwachtingen van het NHG. De besturen van NHG en, LHV en InEen bezochten Uijens coöperatie in oktober.

De organisatie in het land verandert, aldus Van Uijen in zijn presentatie op het wintersymposium. Dat hangt samen met je kwaliteitsbeleid, ICT en samenwerking. Zijn regio heeft behoefte aan samenhang in het kwaliteitsbeleid. Want de huisarts van nu is niet vooral praktijkhoudend huisarts, maar ook hidha en waarnemer. Bijzonder in Uijens regio is dat er in de coöperatie gelijke rechten voor deze verschillende soorten huisartsen zijn. Daardoor voelde iedereen zich evenveel verbonden aan de kwaliteit en de coöperatie. Het is een van de best practices die het NHG zou kunnen ontsluiten voor andere regio’s.

Het NHG kan vooral iets betekenen bij ICT, vindt Van Uijen. Zijn regio heeft de app Mijngezondheid.net gebouwd. Die maakt beeldschermzorg mogelijk met de HAP: de identiteit is al geverifieerd. De app heeft ook een terugbelfunctionaliteit.

 • Beheertechnisch kan het NHG ondersteunen met een functionaliteit voor zelftriage.
 • Andere wensen: de app helpen matchen met ggz, ziekenhuis en OZOverbindzorg, om de digitale dokter mogelijk te maken.
 • Ook bij regiocertificering zou het NHG kunnen ondersteunen, en hulp bij vragen beantwoorden.
 • Er is behoefte aan richtlijnen voor medische noodzaak van beleid in de praktijk.
 • Er is ook behoefte aan informatie over waar een meekijkconsult aan moet voldoen.

Casuïstiek via Siilogroep

Henk Schers, huisarts in Lent, gaf een presentatie over zijn regionale samenwerking en verwachtingen van het NHG. Zijn regio ontwikkelde de app MijnHuisarts. Dat project wil net als de Deventerse app graag samenwerken met Thuisarts.nl, ‘de beste vinding sinds jaren’ aldus Schers. MijnHuisarts biedt een eigen dossier waarin patiënten ook zelf kunnen schrijven. Het bevat contextdata van 50% van de mensen. Schers wil de app graag doorontwikkelen. Anonieme casuïstiek deelt men in Schers’ regio in de multidisciplinaire Siilo-groep. Daarna kan men het resultaat met de patiënt bespreken.

 • Bij goede keuzes maken bij teamsamenstelling in de praktijk zou het NHG wellicht kunnen helpen. Dat is in de praktijk namelijk vaak een puzzel, aldus Schers. Kies je een hidha, waarnemer, verpleegkundig specialist of een gespecialiseerde, praktijkondersteuner of een praktijkmanager?
 • En op ICT- en juridisch gebied: wat is mogelijk met een gedeeld dossier met de patiënt? Wie is er verantwoordelijk voor algemeen digitaal advies?

Heeft u nog wensen?

NHG’er Linda Tolsma gaf in vogelvlucht een beeld wat het NHG al biedt aan regionale ondersteuning.

Een kleine greep uit de handvatten voor ICT en e-health:

 • praktische leidraad voor ggz in de huisartsenpraktijk
 • NHG-Praktijkwijzer Informatiebeveiliging
 • Handboek en Checklist e-consult

Maar de vraag op het minisymposium was vooral ook: wat willen leden zelf van het NHG om hun regionale bruggen te kunnen bouwen?

De aanwezige leden lieten een tendens zien naar een NHG dat:

 • eerder zorgt voor wetenschappelijk verantwoorde inhoud, dan zelf apps ontwikkelt
 • eerder aangeeft wat het juridische kader is van het gebruik van e-health- en andere ICT-toepassingen zoals apps en chatbots, dan zelf apps ontwikkelt
 • eerder helpt om informatie uit de regio te delen, dan altijd zelf inhoud ontwikkelt
 • eerder samenwerkt met regionale initiatieven, dan die zelf organiseert
 • eerder didactische vaardigheden ondersteunt (teach the teacher), dan scholing zelf ontwikkelt

NHG-tool Kwaliteitsbeleid

Het NHG neemt de inspiratie van het minisymposium en de wensen van de leden mee naar de activiteiten van volgend jaar.

 • In januari lanceert het NHG een gebruikersvriendelijke digitale tool voor ondersteuning van kwaliteitsbeleid.
 • Een veelgehoorde opmerking van de leden was: breng beter onder de aandacht wat er voor de leden beschikbaar is. Dat gaat u zeker merken in 2019!

Hier leest u een terugblik van de ALV (alleen beschikbaar voor NHG-leden).