U bent hier

Stoppen met roken tijdens de zwangerschap

10 februari, 2017

Vandaag start de campagne ‘Help haar stoppen. Help een zwangere vrouw stoppen’. De publiekscampagne wil laten zien dat het lukt om in die periode te stoppen met roken, maar benadrukt dat zwangere rokers vaak hulp nodig hebben om dat voor elkaar te krijgen. De Taskforce Rookvrije Start, waaraan het NHG deelneemt, wil door kennisoverdracht en scholing van de professional het gesprek en de begeleiding verbeteren.

Reden voor de campagne is dat veel zwangere vrouwen dagelijks roken tijdens de zwangerschap. Het gaat om bijna 9 procent. Onder laag opgeleide vrouwen ligt dit percentage op 22 procent. Met een tv-spot, de website helpeenstopper.nl en de nieuwe Taskforce Rookvrije Start hoopt staatssecretaris Van Rijn het percentage vrouwen dat voor, tijdens en na de zwangerschap rookt naar beneden te krijgen. In Nederland komen elke dag veertig kinderen ter wereld die al in de baarmoeder zijn blootgesteld aan tabaksrook. Jaarlijks overlijden minstens 60 baby’s doordat de moeder tijdens de zwangerschap rookt.

Helpen met stoppen

Stoppen met roken is voor veel mensen heel moeilijk. Zorgverleners zien dat in hun dagelijkse praktijk. Ook zij worstelen om de juiste aanpak te vinden en zwangeren te helpen stoppen. Daarom heeft de staatssecretaris samen met zorgverleners de Taskforce Rookvrije Start in het leven geroepen om door kennis en scholing het gesprek en de begeleiding te verbeteren.

De recent herziene richtlijn over stoppen met roken wordt binnenkort aangevuld met een addendum over interventies voor rokende zwangeren.

Meer informatie

NHG-scholing Starten met stoppen

Informatie voor professionals over Rookvrije start

Hoe help je een zwangere vrouw te stoppen met roken? Bekijk hier de 5 tips.