U bent hier

Stop misbruik van onze standaarden

17 april, 2015

NHG-Standaarden worden steeds meer gebruikt voor doeleinden waarvoor ze niet bedoeld zijn, zoals de zorginkoop. Dat doet afbreuk aan een waardevol instrument en heeft het risico dat artsen zich ervan afkeren.

In een artikel in Medisch Contact eist bestuursvoorzitter Rob Dijkstra dat oneigenlijk gebruik wordt gestopt. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft een traditie in het maken van evidencebased richtlijnen voor het handelen van de huisarts: de NHG-Standaarden. De laatste tijd roepen steeds meer huisartsen het NHG op om te stoppen met het maken van nieuwe standaarden. Het gaat daarbij niet om een einde aan het overzicht van kennis dat wordt geboden, maar om de druk op huisartsen om ze direct in de praktijk toe te passen. Richtlijnen worden steeds vaker gebruikt om huisartsen te controleren en af te rekenen, met name in contracten met zorgverzekeraars. Dat moet stoppen.

Lees hier het gehele artikel Zorgverzekeraars dwingen huisartsen op basis van standaarden te registreren.

Het artikel sluit goed aan op de open brief die het NHG vandaag van het actiecomité "het Manifest van de Bezorgde Huisarts", ontving. Op de details daarvan is een inhoudelijke reactie gegeven door het NHG op 24 april.

Eerdere berichten

Nieuwsbericht NHG steunt Manifest (13 maart)
Column Rob Dijkstra Vertrouwensbalans (3 maart)