U bent hier

Start griepcampagne 2019

7 oktober, 2019

De jaarlijkse griepcampagne gaat weer van start. Belangrijkste wijzigingen voor het griepseizoen 2019/2020 zijn de invoering van het quadrivalente vaccin, Vaxigrip Tetra bij kinderen jonger dan 3 jaar, de vernieuwing van de uitnodigingsmaterialen en de NHG/SNPG-Praktijkhandleiding Griepvaccinatie.

Kinderen jonger dan 3 jaar vaccineren met Vaxigrip Tetra

Met ingang van 2019 wordt in het Nationaal Programma Grieppreventie (NPG) een quadrivalent vaccin gebruikt (Influvac Tetra en Vaxigrip Tetra). Influvac Tetra is in Nederland nog niet geregistreerd voor kinderen van 6 maanden tot 3 jaar; zij moeten daarom gevaccineerd worden met Vaxigrip Tetra. Bij levering van de vaccins voorziet RIVM-DVP iedere praktijk van 2 doosjes Vaxigrip Tetra, om kinderen jonger dan 3 jaar te vaccineren.

Vernieuwde uitnodigingsbrief en infographic

Uw geïndiceerde patiënten voorziet u van de meest volledige en juiste informatie, conform de WGBO. Dit bereikt u met de combinatie van de persoonlijke uitnodigingsbrief en (op te nemen op de achterzijde van de uitnodiging) de infographic ‘Griepprik 2019’ (pdf). Beide uitgaven zijn dit jaar door het RIVM en het NHG aangepast.

NHG/SNPG-Praktijkhandleiding Griepvaccinatie 2019

Griepvaccinatie bij geïndiceerde patiënten verkleint de kans op griep en complicaties, zoals longontsteking. In de NHG/SNPG-Praktijkhandleiding Griepvaccinatie 2019 (pdf) leest u meer over de indicaties, de contra-indicaties en de praktische uitvoering van de griepcampagne. Belangrijk aandachtspunt is dat kinderen tussen 6 maanden en 9 jaar die nog niet eerder volledig zijn gevaccineerd, na 4 weken een 2e griepvaccinatie krijgen.

Vaccinatiegraad 2018

In 2018 is voor het eerst sinds 10 jaar een lichte stijging te zien in het aantal mensen dat het griepvaccin heeft gekregen. De vaccinatiegraad onder de hoogrisicopatiënten was 51,3%. In 2017 was dit 49,9%. 

Meer informatie