U bent hier

Richtlijn Infectiepreventie, een jaar later: hoe infectiepreventief is uw praktijk?

5 april, 2018

In mei 2017 publiceerden het NHG en de KNOV de richtlijn infectiepreventie. Het voorkómen van infecties in de huisartsenpraktijk is een belangrijk onderwerp, dat continu aandacht vraagt. Onlangs zijn er kleine wijzigingen doorgevoerd en zijn behulpzame documenten en voorbeeldprotocollen gemakkelijker toegankelijk gemaakt. Tijdens de LHV-huisartsbeurs testen we een gloednieuw product dat we in het voorjaar introduceren: de NHG-Praktijkkaarten.

Verspreiding van ziekteverwekkers kan grote consequenties hebben en daarom is goede infectiepreventie van belang. In de richtlijn Infectiepreventie 2017 kunt u lezen welke maatregelen bij ieder patiëntencontact nodig zijn en in welke situaties aanvullende maatregelen relevant zijn om overdracht van infecties te voorkomen.

Hulpdocumenten

Er zijn daarnaast nieuwe ondersteunende materialen gepubliceerd die helpen om aan de minimumnormen en overige aanbevelingen in de richtlijn te voldoen. U vindt ze in elk hoofdstuk in de rechterkolom onder ‘downloads’.

Enkele voorbeelden:

Praktijkkaarten

U vindt in de richtlijn ook de minimumnormen: de minimale vereisten om aan een kwalitatief goede praktijkvoering te voldoen. Om u hierbij te helpen test het NHG vijf praktijkkaarten:

  • Lijst desinfectie instrumentarium: hoe worden instrumenten en apparatuur gereinigd, gedesinfecteerd en gesteriliseerd?
  • Stroomschema Afvalbeheer: hoe verlopen de afvalstromen binnen de huisartsenpraktijk?
  • Handhygiëne: hoe was je de handen?
  • Hoe trek je niet-steriele handschoenen aan en uit?
  • Hoe gebruik je persoonlijke beschermingsmiddelen?

Ook voor praktijkondersteuners en -assistenten zijn deze kaarten handig om bij de hand te hebben. Kom daarom langs bij standnummer 7.B061 op de LHV-beurs en laat weten wat u van de praktijkkaarten vindt. We zijn benieuwd naar uw mening!

Film en veelgestelde vragen

Wilt u een snelle indruk krijgen van de richtlijn Infectiepreventie? Bekijk dan de korte film waarin de richtlijn in vogelvlucht wordt toegelicht en praktische tips worden gegeven.

Bekijk de veelgestelde vragen.

Nascholing

De individuele nascholing Traumatische wonden en infectiebestrijding (PIN) gaat, naast de behandeling van acute wonden, over het voorkomen en behandelen van infecties bij acute wonden en infectiepreventie in het algemeen. Relevante onderdelen uit de richtlijn zijn in de casuïstiek verwerkt. De PIN draagt bij aan de bewustwording van uw eigen handelen en de toepassing van de richtlijn in uw praktijk.

Vragen

NHG-leden kunnen vragen over de richtlijn Infectiepreventie naar de helpdesk mailen via kwaliteitsontwikkeling@nhg.org.

Meer informatie

Nieuwsbericht 3 mei 2017: Voorkomen is beter dan genezen