U bent hier

Reactie op onderzoek naar opioïden

2 april, 2019

De toename van het langdurig gebruik van zware pijnstillers is een zorgelijke ontwikkeling. Het Nederlands Huisartsen Genootschap en de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie willen gezamenlijk de kennis over de risico’s van het gebruik van opioïden vergroten en veilig gebruik bevorderen.

Zij reageren hiermee op het onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland en Vektis gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Huisarts, apotheker en behandelend medisch specialisten hebben, net als bij alle andere medicijnen, een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de patiënt goed voor te lichten over veilig gebruik van pijnstillende middelen. Zo kan bijvoorbeeld door voorafgaand aan de start de voor- en nadelen en gebruikstermijn met de patiënt te bespreken, onnodig gebruik worden voorkomen.

Aanbevelingen aangescherpt

Het NHG scherpte vorig jaar de NHG-Standaard Pijn aan om de huisarts te ondersteunen bij het voorkomen van onnodig gebruik van opioïden. Het NHG benadrukt sterkwerkende opioïden, waaronder oxycodon, alleen bij uitzondering voor te schrijven. De aanbevelingen over opioïden zijn aangescherpt om te helpen voorkomen dat patiënten door gewenning en afhankelijkheid overmatig gaan gebruiken.

In geval van chronische, niet aan kanker gerelateerde pijn, is het advies om opioïden bij uitzondering en kortdurend voor te schrijven en alleen aan patiënten zonder gevoeligheid voor middelenafhankelijkheid.

Patiëntenvoorlichting op Thuisarts.nl

Op Thuisarts.nl waarschuwt het NHG voor de verslavende werking van sterk werkende pijnstillers.