U bent hier

Publiekscampagne ‘Help de dokter met een goed gesprek’ van start

5 november, 2018

Samen Beslissen in de zorg krijgt een nieuwe impuls met het campagne-initiatief Help de dokter met een goed gesprek. Hiermee nodigen huisartsen en praktijkondersteuners hun patiënten uit tot samen beslissen in de spreekkamer. Het initiatief past binnen de campagne Betere zorg begint met een goed gesprek die in 2016 binnen ziekenhuizen is gestart.

Help de dokter met een goed gesprek nodigt patiënten uit van zich te laten horen in de spreekkamer. De campagne maakt duidelijk dat het belangrijk is dat patiënten hun wensen, angsten en zorgen uitspreken. De vernieuwde website begineengoedgesprek.nl geeft heldere tips waarmee mensen zich kunnen voorbereiden op hun doktersafspraak. Met deze tips wordt een goed gesprek gemakkelijker. Bijvoorbeeld door het stellen van de 3 goede vragen.

Publiekscampagne

De campagne Help de Dokter met een goed gesprek is gericht op de patiënt. In november en december zijn radiospots te horen en is de campagne zichtbaar op online en social media.

Om binnen de huisartsenpraktijk aandacht te vragen voor de 3 goede vragen, kunnen huisartsen gebruik maken van de speciaal ontwikkelde ‘implementatiekoffer’ met diverse materialen. Huisartsenteams kunnen de koffer hier downloaden. Ook is er informatie op Thuisarts.nl over de voorbereiding op het gesprek met de huisarts en samen beslissen.

Over het initiatief

‘Help de dokter met een goed gesprek’ is een initiatief van InEen, het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Patiëntenfederatie Nederland en Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Deze partijen werken nauw samen aan het bevorderen van samen beslissen in de spreekkamer.

Animatie 'Help de dokter met een goed gesprek'