U bent hier

Bezoek WONCA Europe (6-10 juli)

15 april, 2021

WONCA Europe organiseert jaarlijks een internationaal congres met als doel het verbeteren van de zorgkwaliteit en het stimuleren van kennisuitwisseling binnen de Europese huisartsengemeenschap. Het bestaat uit 47 lidorganisaties die maar liefst meer dan 90.000 huisartsen in Europa vertegenwoordigen. Het NHG heeft de eer om in 2021 gastheer te zijn. Vanuit huis of de praktijk kunt u live of in eigen tijd dit congres volgen of terugkijken.

Thema Practising person centred care” 

Er is speciaal aandacht voor 5 grote huisartsgeneeskundige thema's  

 • Cardiovasculair disease and DMRisk management and SDM for prevention 
 • COVID/COPD - diversity 
 • Cancer care - core values in primary care 
 • Elderly care - prevention overdiagnosis and treatment 
 • E-HealthGP health and professional health. 

10 redenen waarom u dit jaar naar WONCA wilt

 1. U krijgt de kans om vooraanstaande onderzoekers en andere eerstelijns professionals te ontmoeten, zoals Glyn Elwyn, Carlos Martins, Cees Hertogh, Lieve Peremans en Henk van Weert. Zij geven lezingen die ingaan op de klinische praktijk. 
 2. U krijgt de kans om vanuit uw praktijk of thuis Europese collega's te spreken en geïnformeerd te worden over de laatste stand van zaken. 
 3. Het programma houdt rekening met uw drukke werkschema. Zo kunt u live of on demand sessies bijwonen terwijl u uw patiënten kunt blijven zien.  
 4. Door deel te nemen verdient u accreditatiepunten (aantal wordt nog bekend gemaakt).  
 5. U betaalt de helft minder dan bij live edities. En wanneer u zich voor 20 mei inschrijft ontvangt u een vroegboekkorting! Studenten kunnen al voor 99 euro deelnemen. 
 6. Tijdens de workshops kunt u van elkaar leren en kennis met elkaar delen.  
 7. Via virtuele e-poster-consultaties kunt u contact maken met auteurs van de abstracts en andere collega’s over de hele wereld.  
 8. U heeft 3 maanden toegang tot alle presentaties, e-posters en sessie-opnames. Stel uw eigen schema op om de sessies op uw eigen tijd terug te kijken. 
 9. Er is een prachtig geavanceerd platform ontwikkeld geïnspireerd op Amsterdam, waarin u letterlijk een virtuele congreshal binnenloopt  
 10. En last but not least, hoe uniek is het dat dit internationale congres nu in Nederland wordt georganiseerd! Een mogelijkheid voor Nederlandse huisartsen om ook de hoge kwaliteit van de Nederlandse huisartsgeneeskunde te delen met collega's uit Europa.  

 

 > Enthousiast? Meld u aan op de website van WONCA Europe!

 Of wilt u eerst meer weten? Lees dan onderstaande sessies en/ of bekijk het filmpje. 

Sessies die we graag uitlichten   

1. Aandacht voor COVID-19  

Covid-19 treft vooral minderheden en mensen met een lagere SES. Zij zijn in het algemeen kwetsbaarder en hebben moeite om de wirwar aan informatie goed te duiden. In de sessie op woensdagmiddag 7 juli wordt aandacht besteed aan het thema ‘COVID-19, COPD, and diversity’ met als sprekers Chris Butler uit UK en Yves Jackson uit Zwitserland. In de daaropvolgende round table session wordt het onderwerp verder uitgediept. In de break out sessions is er gelegenheid voor het delen van ervaringen. 

2. Het toepassen van "shared decision making" in de praktijk 

Bij cardiovasculair risicomanagement en behandeling van diabetes geven de richtlijnen streefwaarden aan die niet voor iedereen haalbaar zijn. Door het toevoegen van medicatie kan de ziektelast toenemen dat ten koste gaat van de kwaliteit van leven. Samen met de patiënt kan de huisarts besluiten om af te wijken van de richtlijnen in het kader van persoonsgerichte zorg. In de opening sessie neemt Glyn Elwyn, de internationale expert shared decision making, eveneens de man achter de zogenoemde ‘option grids’, ons mee in het toepassen van shared decision making (samen beslissen). Op woensdagochtend wordt ingegaan op de state of the art van CVRM en diabetes management in de praktijk, met aansluitend een ‘round table session’. 

3. Digitale communicatiemiddelen; een uitkomst en uitdaging  

Huisartsen in Europa hebben te maken met een hogere werkdruk door vergrijzing van de patiëntpopulatie, tekort aan personeel, en toenemende administratieve lasten. Tijdens de covid-19 pandemie is de druk nog hoger geworden. Digitale communicatiemiddelen worden steeds meer toegepast maar de introductie en het gebruik gaan niet vanzelf. De toegenomen mogelijkheden zijn prachtig maar vergen wel de nodige aanpassingen en zijn niet direct stressverlagend. In de plenaire sessie op zaterdag wordt aandacht besteed aan de thema’s e-health en professional health. In de daaropvolgende round table session kunnen ervaringen worden gedeeld.

 > Meer over het congres vindt u op de website van Wonca Europe.

De VdGM preconference voor AIOS studenten

Op 5&6 juli is er voor jonge huisartsen/ huisartsen in opleiding een preconference. Kom erachter wat de verschillen en overeenkomsten zijn met het Nederlandse huisartsenvak. Meer informatie en tickets.