U bent hier

Patiëntenversie stoppen-met-roken is beschikbaar

1 februari, 2012

Om de patiënt (roker) inzicht te geven in goede zorg bij stoppen met roken, is er nu ook een patiëntenversie van de Zorgmodule Stoppen met Roken beschikbaar. Deze is ontwikkeld door het Partnership Stop met Roken, waaraan ook het NHG deelneemt.

De patiëntenversie is te downloaden en te bestellen in papieren vorm.

Er zijn heel veel soorten hulp bij stoppen met roken, zoals telefonische coaching, persoonlijke begeleiding, e-health of een groepstraining. Naast deze gedragsmatige ondersteuning zijn er ook farmacologische hulpmiddelen (nicotinevervangers of medicijnen op recept) die mensen kunnen helpen bij het stoppen met roken. Gedragsmatige ondersteuning bij stoppen met roken is verzekerde basiszorg. Om de patiënt (roker) inzicht te geven in goede zorg bij stoppen met roken is er een patiëntenversie van de Zorgmodule Stoppen met Roken ontwikkeld door het Partnership Stop met Roken.

‘Hulp nodig bij stoppen met roken?’

Jaarlijks zijn er een groot aantal mensen die willen stoppen met roken, of dit overwegen. Slechts 15% van de rokers wil nooit stoppen met roken en 21% wil binnen een half jaar stoppen. De patiëntenversie maakt voor de patiënt (roker) inzichtelijk wat goede zorg bij stoppen met roken is en waar deze zorg te vinden is. Dit wordt gedaan door o.a. informatie te geven over de verschillende vormen van gedragsmatige ondersteuning en farmacologische hulpmiddelen bij stoppen met roken. Ook maakt de folder duidelijk waar de patiënt recht op heeft en wat hij/zij zelf kan doen om succesvol te stoppen met roken. Op basis van deze informatie kan de patiënt een betere keuze maken voor hulp. Voor patiënten wordt de folder ‘Hulp nodig bij stoppen met roken?’ genoemd.

Gratis bestellen

In 2012 kunt u als professional deze folder gratis bestellen op de website www.praktijkfolders.nl. Om een bestelling te plaatsen dient u zich eerst aan te melden voor het aanmaken van een persoonlijk account. Wanneer u op deze website in het linker menu zoekt op ‘roken’ kunt u 1 of meerdere bundels van de patiëntenversie bestellen.

Promotie op de website

Om de patiëntenversie bij mensen die willen stoppen met roken te promoten wordt binnenkort de website ‘Hulp nodig bij stoppen met roken?’ gelanceerd. Deze website geeft meer informatie over de folder. Ook is het mogelijk om via de website de online versie van de folder te downloaden.
Tot die tijd is de patiëntenversie te downloaden op
http://www.praktijkfolders.nl/scripts/getfile.php?fid=6440 (of op http://www.partnershipstopmetroken.nl/home/zorgmodule.html)

Gedragsmatige ondersteuning is ook in 2012 vergoede zorg

Het kabinet heeft besloten het Stoppen-met-rokenprogramma met ingang van 2012 weer uit het basispakket te halen. Effectief bewezen gedragsmatige ondersteuning bij stoppen met roken blijft echter wel vergoed vanuit de basisverzekering.
Om het voor zorgaanbieders mogelijk te maken deze zorg te declareren heeft de NZa een beleidsregel opgesteld. Deze beleidregel is te downloaden via de website van de NZa.
Stoppen met roken zorg mag door elke zorgverlener uitgevoerd worden, mits deze persoon bekwaam is. Het kwaliteitsregister stoppen met roken kan verzekeraars helpen bij de zorginkoop.

Cursus Starten met stoppen

Echt stoppen met roken kan met de juiste hulp.
Een combinatie van gedragsmatige en farmacologische ondersteuning levert een grotere succeskans. Deze door de zorg verzekeraar vergoede ondersteuning wordt verleend door de huisarts en de praktijkondersteuner, binnen een daarop toegesneden efficiënte praktijk organisatie. Zij maken daartoe gebruik van technieken uit de ‘Motiverende Gespreksvoering’.
Het NHG en de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) hebben samen met STIVORO een cursus ontwikkeld met daarin aandacht voor de verslavende werking van nicotine, motiverende gesprekstechnieken en een efficiënte praktijk organisatie.