U bent hier

Nu ook e-learning over miskraam

8 maart, 2017

In januari is de herziene NHG-Standaard Miskraam gepubliceerd. Ter ondersteuning van de kernboodschappen en belangrijkste wijzigingen van de standaard is er nu een Programma voor Individuele Nascholing (PIN) over Miskraam beschikbaar.

Bent u PIN-abonnee? Dan staat deze PIN voor u klaar in uw nascholingsaanbod op de NHG-leeromgeving. Heeft u geen PIN-abonnement, dan kunt u deze e-learning ook los aanschaffen via onze webwinkel. De PIN is geaccrediteerd voor twee jaar. 

Herziene NHG-Standaard Miskraam

De uit 2004 daterende NHG-Standaard Miskraam is inhoudelijk op diverse punten herzien. Ook bevat de standaard samenwerkingsafspraken tussen huisartsen en verloskundigen.

Extra-uteriene graviditeit

Bloedverlies en/of buikpijn in het eerste trimester van de zwangerschap kan duiden op een extra-uteriene graviditeit (EUG). In deze standaard wordt meer aandacht besteed aan herkenning hiervan om zo de kans op een gunstig beloop te vergroten. Bij een vermoeden van een EUG is verwijzing naar de gynaecoloog geïndiceerd, waarbij de mate van spoed in overleg met de gynaecoloog bepaald wordt.

Echoscopie

Bij een zwangerschapsduur korter dan zes weken is echoscopie onvoldoende betrouwbaar om een intacte zwangerschap aan te tonen. Daarom wordt bij een vermoeden van een miskraam geadviseerd om het spontane beloop van vaginaal bloedverlies af te wachten tot de termijn van zes weken. Bij een zwangerschapsduur vanaf zes weken kan in overleg met de vrouw een transvaginale echoscopie worden verricht.

Overige wijzigingen

Bij een niet-vitale zwangerschap is medicamenteuze behandeling in de tweede lijn mogelijk; deze behandeling kent op termijn minder bijwerkingen dan curettage. Een andere wijziging is dat in de eerste lijn chromosoomonderzoek bij vrouwen met herhaalde miskramen niet meer geïndiceerd is. Dit onderzoek vindt alleen nog plaats in de tweede lijn en enkel op strikte indicatie. De samenwerkingsafspraken tussen huisartsen en verloskundigen hebben tenslotte tot doel om de continuïteit van zorg voor vrouwen met vaginaal bloedverlies en/of buikpijn tijdens de eerste zestien weken van de zwangerschap te waarborgen.

Bekijk de nieuwe standaard.

Kennislacunes

U kunt de kennislacunes of lopend huisartsgeneeskundig onderzoek van de NHG-Standaard Miskraam hier vinden. 

Voorlichtingsteksten op Thuisarts.nl

Alle bijbehorende voorlichtingsteksten op Thuisarts.nl zijn aangepast en uitgebreid:

Ik heb bloedverlies en/of buikpijn in de eerste 3 maanden van mijn zwangerschap
Ik heb een miskraam
Ik overweeg een behandeling bij een miskraam
Ik heb (mogelijk) een buitenbaarmoederlijke zwangerschap