U bent hier

Nieuwe richtlijn Lymeziekte

23 juli, 2013

Onlangs heeft het CBO de nieuwe multidisciplinaire richtlijn voor de ziekte van Lyme gepubliceerd. Voor de huisartsenpraktijk zijn vooral de nieuwe preventieve adviezen van belang, waarover eerder werd gepubliceerd in Huisarts en Wetenschap

Na een tekenbeet kan de huisarts in overleg met de patiënt kiezen voor watchful waiting of preventief een eenmalige dosis antibiotica voorschrijven. In H&W van juli leest u er over in het artikel Antibiotica na tekenbeet: voordeel van de twijfel?’ (inlog nodig).

Diagnostiek, behandeling en preventie

De nieuwe richtlijn Lymeziekte vervangt de eerdere richtlijn Lyme-borreliose uit 2004. De richtlijn doet aanbevelingen over de diagnostiek, behandeling en preventie van lymeziekte. Die zijn gebaseerd op de resultaten van wetenschappelijk onderzoek en de expertise van een brede werkgroep met deskundigen die de nieuwe richtlijn heeft geschreven.

EBRO methodiek

De richtlijn is tot stand gekomen met financiële steun van ZonMw in het kader van het programma ‘Kennisbeleid Kwaliteit Curatieve Zorg’. Het CBO heeft het proces begeleid. De richtlijn is ontwikkeld volgens de EBRO (Evidence Based Richtlijn Ontwikkeling) methodiek.

Meer informatie

Eerder nieuwsbericht over tekenbeet 
Thuisartsteksten over tekenbeet en ziekte van Lyme