U bent hier

Nieuwe publieksinformatie over risico’s gezondheidschecks

11 mei, 2015

Vandaag verscheen de publieksbrochure ‘Preventief medisch onderzoek. Wel of geen gezondheidscheck?’ van de KNMG. Deze geeft informatie over de voor- en nadelen van gezondheidschecks en is bedoeld om burgers te helpen bij de keuze om wel of niet zo’n test te doen. De brochure sluit aan op de Richtlijn Preventief Medisch Onderzoek waaraan het NHG heeft meegewerkt, en op de informatie over check-ups op Thuisarts.nl.

De KNMG en het NHG vinden het belangrijk dat burgers goed geïnformeerd zijn over de voordelen en nadelen voordat  ze een gezondheidscheck laten doen. Bij veel preventief medisch onderzoek bij mensen zonder klachten ontbreekt informatie over de risico’s die een gezondheidstest met zich kan meebrengen. De brochure en de informatie op Thuisarts.nl helpen bij die keuze.

Als antwoord op het versnipperde aanbod van losse, vaak onbetrouwbare gezondheidstesten lanceerden het NHG en andere beroepsorganisaties, gezondheidsfondsen en het NIPED de eind februari 2015 de Persoonlijke Gezondheidscheck. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde methode voor het opsporen van mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en nierziekten, gevolgd door een vervolgtraject met verwijzing naar evidence-based interventies en effectieve behandelingen.

Brochure downloaden

De brochure ‘Preventief Medisch Onderzoek, wel of geen gezondheidscheck’ is hier te downloaden:

 

Meer informatie

 

Eerdere berichten