U bent hier

Nieuwe ontwikkeling op gebied van hiv preventie

1 december, 2016

In juli 2016 is het geneesmiddel tenofovir/ emtricitabine/ (Truvada®) in Europa op de markt toegelaten als pre-expositie profylaxe (PrEP) tegen een hiv-infectie voor personen die bewezen hiv-negatief zijn en elke drie maanden een hiv-test ondergaan. Huisartsen, met name in de grote steden, kunnen vragen over dit middel krijgen.

De doelgroep betreft voornamelijk mannen die anale seks hebben met mannen (MSM) en transgender personen. Het middel kost ongeveer 20 euro per dag en wordt vooralsnog niet vergoed. PrEP wordt op dit moment in Nederland alleen in onderzoeksverband gegeven aan MSM en transgender personen via het Amsterdam PrEP project van de GGD Amsterdam.

Gezondheidsraad om advies gevraagd

De minister van VWS heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over het gebruik van PrEP. Centraal staat de vraag of er sprake is van een collectieve of individuele verantwoordelijkheid. Een besluit over vergoeding vanuit de zorgverzekeringswet hangt hiermee samen. Het rapport van de Gezondheidsraad zal naar verwachting begin 2018 worden gepubliceerd.

Meer informatie

Nieuwsbericht SeksHAG: Landelijke Richtlijn hiv preventie pil PrEP beschikbaar