U bent hier

Nieuwe NHG-Behandelrichtlijn Fasciitis plantaris

6 april, 2021

De nieuwe behandelrichtlijn fasciitis plantaris geeft aanbevelingen voor de behandeling van en het omgaan met fasciitis plantaris. Er zijn verschillende manieren om met de klachten om te gaan: afwachten, of een behandeloptie overwegen. De aanbevelingen in de behandelrichtlijn konden niet geformuleerd worden op basis van bewijs met goede kwaliteit. Daarom heeft praktijkervaring met de behandelingen de doorslag in de adviezen gegeven. Samen met de patiënt kunt u tot besluitvorming komen. De NHG-Behandelrichtlijn Hielpijn, voetklachten uit 2003 komt te vervallen.

In eerste instantie afwachten

Aangezien het onzeker is of de behandelingen effectief zijn, heeft afwachten van het natuurlijk beloop van de klachten in eerste instantie de voorkeur. De klachten van fasciitis plantaris gaan over het algemeen uiteindelijk vanzelf over. 

Behandelopties

Klachten van fasciitis plantaris kunnen soms maanden tot langer dan een jaar hinder geven. Sommige patiënten zullen behandelingen willen proberen. Ook dat kan een optie zijn, aangezien er ook onvoldoende bewijs is om zeker te zijn dat het níet werkt. In de tweede lijn zijn er goede ervaringen opgedaan met rekoefeningen, of met een nachtspalk indien deze consequent worden gebruikt gedurende drie maanden. Een voordeel van rekoefeningen is dat er geen kosten aan verbonden zijn. Een nadeel is dat het de pijn mogelijk kan verergeren. Nadelen van een nachtspalk zijn de aanschaf ervan en de onduidelijkheid over welk type gebruikt moet worden.

Andere gemakkelijk uitvoerbare en niet-invasieve opties voor behandeling zijn inlegzolen, of tapen. Standaardinlegzolen lijken niet slechter te werken dan op maat gemaakte zolen. Het is echter onduidelijk welk type zool gebruikt moet worden en voor hoelang. Nadeel van tapen is dat het moet worden aangelegd en vervangen zonder dat duidelijk is hoe en hoelang.

Patiëntinformatie Thuisarts.nl

De patiëntinformatie op Thuisarts is herzien, en aangevuld met een nieuwe tekst over de behandeling. Ik heb hielspoor en Ik kies een behandeling bij hielspoor (nieuw).