U bent hier

Nieuw: NHG-Behandelrichtlijn Worminfecties

21 mei, 2019

De NHG-Behandelrichtlijn Worminfecties is beschikbaar en geeft aanbevelingen voor de diagnostiek en het beleid bij de in Nederland voorkomende endemische worminfecties.

De NHG-Behandelrichtlijn Worminfecties geeft aanbevelingen voor de diagnostiek en het beleid bij de in Nederland voorkomende endemische worminfecties: enterobiasis (‘wormpjes’), spoelwormen (Ascaris lumbricoïdes of Ascaris suum), zweepwormen (Trichuris trichiura) en runderlintwormen (Taenia saginata). Daarnaast bevat de behandelrichtlijn informatie over honden- en kattenspoelwormen en geïmporteerde worminfecties.  

Enterobiasis is de meest voorkomende endemische worminfectie en de enige die direct van mens tot mens kan worden verspreid. Daarom zijn bij enterobiasis hygiënische maatregelen in huis ter voorkoming van herbesmetting belangrijk en bij de andere drie worminfecties niet.  

Medicatie is bij enterobiasis, vooral bij weinig klachten, niet automatisch nodig. Omdat de wormpjes na zes weken doodgaan, houdt de besmetting vanzelf op als er geen herbesmetting optreedt. Medicatie kan geïndiceerd zijn als de infectie gepaard gaat met klachten. Dan hoeft niet het hele gezin preventief te worden behandeld. De indicatie voor behandeling van het hele gezin wordt groter als meerdere gezinsleden besmet zijn of als de infectie na behandeling recidiveert. 

Voorlichting op Thuisarts.nl 

Patiënteninformatie is toegevoegd en aangepast op Thuisarts.nl naar aanleiding van de NHG-Behandelrichtlijn Worminfecties.

Nieuwe Thuisarts.nl pagina’s:

Aangepaste Thuisarts.nl pagina’s: