U bent hier

Nieuw: Handreiking Weefseldonatie

8 maart, 2017

Het NHG heeft samen met De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) een handreiking weefseldonatie opgesteld. Deze handreiking biedt de huisarts praktische ondersteuning bij het opstarten van een weefseldonatie. De donatieprocedure is samengevat met een eenvoudig stappenplan, zodat de huisarts de procedure snel overziet.

Als een patiënt thuis overlijdt, is er in veel gevallen weefseldonatie mogelijk. De huisarts is degene die een eventuele donatieprocedure opstart. Hiermee zorgt hij voor naleving van de wilsbeschikking van de patiënt en helpt mensen die de gedoneerde weefsels nodig hebben.

Project ‘Weefseldonatie in de eerste lijn – Ja!’

De handreiking maakt onderdeel uit van ‘Het project ‘Weefseldonatie in de eerste lijn – Ja!’ Dit project is een samenwerking van het NHG met de NTS en InEen.

Inhoud van de handreiking

De handreiking bevat een overzichtelijke samenvatting van de te maken stappen, waardoor de huisarts snel overziet wat de procedure inhoudt. Op iedere stap kan desgewenst doorgeklikt worden voor een uitgebreidere toelichting. Daarnaast bevat de handreiking informatie over de verschillende weefsels en over de daadwerkelijke donatie zelf. Deze informatie kan de huisarts gebruiken in het gesprek met de familie van de overleden patiënt. U vindt de handreiking op www.nhg.org/weefseldonatie.

Nieuwe voorlichtingsteksten op Thuisarts.nl

Op Thuisarts.nl zijn nieuwe teksten gepubliceerd, die de huisarts ondersteunen bij het werken met deze nieuwe handreiking:

E-learning

Wit u meer weten? Het NHG biedt ook een PIN Weefseldonatie aan.