U bent hier

NHG-Standpunt Offlabel voorschrijven in huisartsenpraktijk herzien

11 januari, 2018

Offlabel voorschrijven is wettelijk toegestaan Voor offlabel voorschriften conform NHG-Standaarden, NHG-Behandelrichtlijnen en NHG-Formularium gelden minder regels dan voor offlabel voorschriften die niet in richtlijnen beschreven zijn.

In het NHG-Standpunt Offlabel voorschrijven in de huisartsenpraktijk staat beschreven dat offlabel voorschrijven voortvloeit uit de professionele verantwoordelijkheid om de patiënt de beste behandeling te geven. Het gaat om het voorschrijven van een geneesmiddel voor een andere indicatie, bij een andere patiëntencategorie of in een andere dosering dan in de officiële productinformatie beschreven is.

Informed consent

Bij offlabel voorschriften die niet in NHG-Standaarden, NHG-Behandelrichtlijnen of NHG-Formularium staan, is de huisarts wettelijk verplicht om te overleggen met de apotheker. Ook moet hij de patiënt informeren. Het is dan raadzaam om de informed consent te vermelden in het dossier. Dit is niet nodig bij offlabel voorschriften conform een NHG-Standaard of NHG-Behandelrichtlijn (en volgens het NHG-Formularium). Het advies luidt om de patiënt altijd uitleg te geven over het offlabel karakter als de indicatie niet in de bijsluitertekst staat. Belangrijk is dat de huisarts of de patiënt vermoede bijwerkingen bij offlabel gebruik meldt bij het Bijwerkingencentrum Lareb.