U bent hier

NHG-Standaard Enkelbandletsel herzien

11 oktober, 2021

In de herziene standaard wordt nu op basis van de ernst van de klachten en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek onderscheid gemaakt tussen een mild letsel en een matig tot ernstig letsel. Het onderscheid tussen een distorsie, een partiële en een volledige ruptuur van de enkelbanden is komen te vervallen, omdat dit in de eerste lijn zonder aanvullend onderzoek niet betrouwbaar vast te stellen is.

Er zijn geen substantiële wijzigingen met betrekking tot de diagnostiek. Het advies blijft om tijdens het eerste consult na het trauma een fractuur uit te sluiten met behulp van de Ottawa Ankle Rules.

Te volgen beleid

Beleid wordt ingezet op basis van de ernst van de klachten en het lichamelijk onderzoek. Voor alle patiënten gelden de bekende adviezen: belasten en activiteiten uitbreiden op geleide van de pijnklachten, eventueel aangevuld met koelen met ijs in de acute fase, een drukverband, en/of pijnstilling. Thuisoefeningen is het advies aan alle patiënten. In de standaard is een indicatief revalidatieschema toegevoegd.

Bij matig tot ernstig enkelbandletsel blijft er verder ruimte voor aanvullende tape- of bracebehandeling in goed overleg met de patiënt. Beide behandelingen zijn hierbij gelijkwaardige opties. Begeleide oefentherapie heeft voor de meeste patiënten (mogelijk) geen meerwaarde boven thuisoefeningen. Hetzelfde geldt voor aanvullende behandeling met tape, brace of begeleide oefentherapie ter preventie van recidieven. Deze behandelingen worden daarom voorbehouden aan patiënten met een extra hoog risico op een chronisch beloop.

> Ga naar de herziene NHG-Standaard Enkelbandletsel

Nieuwe NHG E-learning Fasciitis plantaris en enkelbandletsel

Deze geheel nieuwe NHG E-learning is gebaseerd op de herziene NHG-Behandelrichtlijn Fasciitis plantaris en de herziene NHG-Standaard Enkelbandletsel. De e-learning is geaccrediteerd voor 1,5 punt.

Door het volgen van deze e-learning:

  • kent u de basale anatomie van de enkel en voet
  • weet u dat fasciitis plantaris veel voorkomt en dat er diverse behandelopties zijn, zoals rekoefeningen, nachtspalk en inlegzolen
  • kunt u een enkel (of voet-)fractuur uitsluiten na een acute enkeldistorsie
  • kunt u het onderscheid maken tussen een mild of matig tot ernstig enkelbandletsel waarbij u adviezen en behandelopties met de patiënt goed kunt afwegen


Volg de e-learning

Heeft u een abonnement? Dan staat de e-learning voor u klaar in uw nieuwe NHG-Leeromgeving. U maakt de e-learning waar en wanneer u maar wilt.

Heeft u geen abonnement, dan is de e-learning te koop via de NHG-Winkel. Als NHG-lid ontvangt u korting op de aanschafprijs.

Of bestel ons abonnement NHG E-learnings, dan staat er direct een ‘bibliotheek’ met geactualiseerde e-learnings voor u klaar.

NHG-Instructiefilm

Voor u als NHG-lid zijn er 2 praktische instructiefilms beschikbaar:

H&W podcast

Op Huisartspodcast.nl staat de podcast over dit onderwerp online. Of beluister hem via je favoriete podcastapp.

Patiënteninformatie op Thuisarts.nl

De patiënteninformatie op Thuisarts.nl is aangepast. De titel van het onderwerp is gewijzigd van 'Verstuikte enkel' in ‘Verzwikte enkel’.

Er zijn 3 herziene teksten over dit onderwerp: