U bent hier

NHG ondersteunt aanbevelingen over tabaksbeleid

28 januari, 2015

Gisteren presenteerde de Alliantie Rookvrij Nederland het FCTC (Framework Convention on Tobacco Control) schaduwrapport. Hierin staan aanbevelingen aan de Nederlandse overheid om meer maatregelen te nemen om het gebruik van tabak te ontmoedigen. Het NHG onderschrijft als lid van de Alliantie deze aanbevelingen.

Tien jaar geleden ondertekende Nederland met 180 landen het FCTC Verdrag (Framework Convention on Tobacco Control). Vandaag verscheen het FCTC schaduwrapport, dat inzicht geeft in of en hoe Nederland zich houdt aan haar verantwoordelijkheid.

Belangrijkste conclusies en aanbevelingen aan de overheid uit het FCTC Schaduwrapport 2014: De ‘Alliantie Nederland Rookvrij’ wil met het FCTC schaduwrapport de schadelijkheid van roken hoger op de agenda krijgen van de overheid en een beeld geven van effectieve maatregelen om dit grote volksgezondheidsprobleem op te lossen. Als de aanbevelingen uit het rapport worden gevolgd, kunnen duizenden dodelijke slachtoffers per jaar in Nederland worden voorkomen.

Het lijkt langzaam de goede kant op te gaan met Nederland. De weg die is ingeslagen sinds staatssecretaris Van Rijn aan het roer staat, geeft vertrouwen. Tegelijkertijd zijn veel noodzakelijke maatregelen nog niet genomen, terwijl de urgentie onverminderd hoog is. Het FCTC schaduwrapport bevat concrete adviezen voor de overheid om het invoeren van het verdrag te versnellen en verbeteren.

De die belangrijke aanbevelingen zijn:

  • Invoering van overkoepelend beleid, specifiek gericht op tabaksontmoediging.
  • Het verhogen van het bewustzijn van de Nederlanders over de schadelijkheid van (mee)roken.
  • Invoering van maatregelen op het gebied van tabaksverkoop en –marketing, zoals ‘display ban’ en ‘plain packaging’.

Meer informatie