U bent hier

Impressie van het NHG-‘light’-Congres 2016: Onder belicht

9 maart, 2016

Zo’n 130 deelnemers verzamelden zich op 8 maart voor een light herhaling van het NHG-Congres 2015: Onder belicht. Over urogynaecologie en seksuele gezondheid. Het evenement was georganiseerd omdat het ‘grote’ congres zo snel was uitverkocht dat zich een lange reservelijst vulde van teleurgestelde huisartsen die toch graag een kans wilden hebben om het programma bij te wonen. Was deze herhaling voor hen een goede oplossing? We vroegen het aan de deelnemers.

‘Ik was te laat met mijn inschrijving, dus was heel blij toen ik hoorde dat het werd herhaald.’

‘Bij zo’n kleiner congres steek je veel meer op!’

Plenair in de ochtend

Opnieuw trekt urogynaecologe Mariëlla Withagen tijdens een openingslezing de vergelijking tussen de bekkenbodem en een hangmat. En ook de twee grote sessies van het grote congres ‘Let’s talk about sex’ en ‘Komt een plasje bij de dokter’ worden herhaald.* Bij de laatste sessie is er ook weer tijd ingeruimd voor de prachtige Plasjesblues, gezongen door drie topzangeressen!

‘Ik vind zo’n klein congres juist leuk! Bij het grote congres zijn er altijd zoveel prikkels om je heen die je afleiden.’

‘Mijn aiossen hebben altijd voorrang want van hen wordt min of meer verwacht dat ze de LOVAH- en NHG-Congressen bijwonen. Voor mij als opleider is het dan onmogelijk om naar het grote congres te gaan. Dit was dus heel fijn!

Kleine sessies in de middag

Ook bij deze light versie van het congres kunnen de deelnemers weer een keuze maken uit de workshops die zij willen volgen, zij het dat de keuze natuurlijk wel beperkter is. Maar is dat een bezwaar?

‘Op de grote congressen kan ik vaak niet de workshops van mijn voorkeur volgen. Dat was vandaag geen enkel probleem.’

‘Ik vond dit juist interessant, want je ziet nu alleen de highlights.’

De herhaalde workshops zijn bijvoorbeeld:

  • Seks kent geen pensioen: Zo’n 60% van de ouderen doet aan enige vorm van seksuele activiteit. Dat aantal zal ongetwijfeld groeien, want de huidige ouderwordende generatie heeft de seksuele revolutie meegemaakt. Maar als de coïtus niet meer lukt, houden stellen vaak met alle vormen van seks op. Zonde, want vrijen is vergelijkbaar met sporten en dus gezond!
  • My precious (Uit ‘In de ban van de ring’): Hier leren de deelnemers dat er bij een prolaps een ring is voor iedereen en zelfs dat – bij een erg slappe bekkenbodem – een ring een kubus kan zijn.

  • Het bespreekbaar maken van seksueel misbruik: De deelnemers krijgen nuttige tips om het gesprek over (seksueel) geweld aan te gaan, bijvoorbeeld in de huisartsenpost waar vaak maar weinig tijd is. Ook wordt geattendeerd op de verplichting om altijd melding te doen bij Veilig Thuis van seksueel misbruik van kinderen.

‘Als workshopleider kreeg ik van het grote congres niet veel mee, want toen was ik de hele dag veel te druk. Dat kon nu wel en dat was heel leuk!’

Vaardigheidstrainingen

In twee sessies worden ook enkele vaardigheidstrainingen herhaald, waaronder het inbrengen van implanon en een IUD.

Plenaire afsluiting

Mark Hommes, psycholoog en ervaringsdeskundige, houdt opnieuw zijn lezing Genderbespiegelingen. Als het hokje m/v niet past*, bijgestaan door Jeanine (Jan) Trip en Hanna (Hans) Plantenga. Uit onderzoek blijkt dat 47% van de huisartsen wel wil helpen bij transgenderproblematiek, maar niet beschikt over de nodige informatie. Die informatie is samengevat en staat op de NHG-website.’

‘Zo’n herhaling is natuurlijk alleen zinvol als daar echt behoefte aan is.’

De deelnemers waren dus erg tevreden met de light herhaling van het congres. Mocht zich dus ooit de situatie opnieuw voordoen dat er zoveel huisartsen niet kunnen deelnemen aan het jaarlijkse NHG-Congres, dan kunnen we dit opnieuw overwegen.
*Voor een uitgebreider verslag van de lezingen en plenaire sessie zie de impressie van het NHG-Congres 2015.